Punctul pe Y / miercuri 24 noiembrie 2010 Nr: 3176

Tentativa de flagrant la o tentativa de mita

Desi as putea sa spune ca sunt „vaccinat” pentru orice fel de actiune a DNA, ultima lor isprava m-a cam lasat bouche-bee! In ce sens?

Nu e un secret pentru nimeni ca faptele de coruptie sunt printre cele mai greu de descoperit si de probat. De regula, aici functioneaza intelegerea intre parti. In cazul in care ambele sunt staisfacute de tranzactie, devine aproape imposibil de probat ceva. Singura speranta, de regula, este ca ori mituitorul, ori mituitul sa aiba ceva motive de nemultumire si sa denunte cazul. Dar nici asta nu este suficient: justitia are nevoie de probe, iar probele pot fi furnizate doar de flagrant. Adica de obiectul mitei, identificat in momentul in care este tranzactionat.

Poate ca nici un alt caz facut public pana acum nu ridica din start atatea semne de intrebare ca cel in care sunt implicati politistul Fatuloiu si afaceristul Chelu. Ai senzatia ca un scenarist beat a comis o productie suprarealista, menita sa nauceasca spectatorii.

Ce se intampla? Pai urmatoarele: chestorul Fatuloiu, politist cu rang inalt, are o tresarire de orgoliu profesional, atunci cand se produce episodul „Soric” si cere demisia sefului Politiei, acuzand regresul cu zece ani al starilor de lucruri din bransa. Cand isi da seama ce scandal starneste, simte nevoia unei „protectii” si repune pe tapet o tentativa de mita veche de pe vremea lui Blaga. Practic, Fatuloiu il incita pe Chelu sa reia discutia in legatura cu ajutorul ce-i fusese solicitat. Il invita la el la birou, vorbesc, primeste o parte din bani dar, surprza! - procurorii nu sunt in debara sa surprinda flagrantul. Coboara in parcarea ministerului, unde stau mituitorii si abia acolo se declanseaza tentativa de flagrant. Tentativa - pentru ca ce gasesc politisii in masina poate insemna orice (oare ce semnificatie avea perechea de pantaloni pe care o admirau cei ce faceau perchezitia?). Un alt subiect de uimire este suma totala pretinsa a fi fost mita: un milion de euro! Ce miza puteau avea solicitarile lui Chelu pentru ca doar mita sa se ridice la atat? Apoi: cit de bine putea sa functioneze aceasta? Avea chestorul capacitatea de a rezolva toate cererile? Probabil ca da. Asa ceva trebuie sa se mai fi intamplat, sa fi existat un precedent, daca s-a pornit pe drumul asta. Si inca ceva: care era mecanismul prin care cele doua masini si vila ar fi intrat in posesia unui slujbas al statului care traieste din leafa?

Greu de inteles! Dar, vorba lui Blaga, stiu ei procurorii ce fac! Oare chiar stiu? Nu cumva ne vom pomeni ca un avocat harsait in chichite juridice va demonta intreaga constructie a carei subrezenie este evidenta de la prima vedere?

Este domnul Fatuloiu un ccorrado ccattani, impotriva caruia s-au coalizat toate mafiile, inclusiv cea din minister? Sa speram ca vom afla. Pana atunci nu am decat sentimenul ca am asistat la o tentativa nereusita de flagrant al unei tentative dubioase de mita.