Punctul pe Y / luni 22 noiembrie 2010 Nr: 3174

De ce n-avem treaba cu "criza datoriilor suverane"!

Traian Basescu face concurenta economistilor si lanseaza un nou concept: criza datoriilor suverane. Este tipul de criza care loveste nemilos, in stanga si in dreapta, natiunile care tin mortis sa traiasca peste posibilitati, acumuland datorii ce devin de nestins. Prima tara europeana care a contractat aceasta boala este Grecia. A venit randul Irlandei si pronosticurile prezidentiale pun la zid, ca urmatoarele victime, Portugalia si Spania.

Cum stam noi la acest capitol? Surprinzator de bine - dupa aceeasi opinie prezidentiala. “Romania a facut, in 2010, ceea ce trebuia facut!”. Cu alte cuvinte, este meritul Guvernului Boc ca n-am intrat intr-o astfel de criza. Ramanem doar cu cealalta, cea cunoscuta. Aici sunt nenumarati ganditori de seama care-si dau cu parerea si la toti evaluarile se invart in jurul cifrei bugetarilor care vor trebui scosi din sistem. Intre 80.000 si 16.000 - nimeni nu pare sa detina adevarul absolut. Principalul evaluator - Emil Boc - este de parere ca in 2011 acest obiectiv va fi atins pe cai naturale: prin pensionari si decese si prin retragerea voluntara a celor care vor considera ca e preferabil sa-si caute un rost prin cele strainatati. Cu alte cuvinte, o gramada de functionari publici, dintre cei care nu fac, sau nu stiu sa faca mare lucru, se vor repezi sa faca orice prin alte tari. Imi vine greu sa cred bazaconia asta. Cred ca multi, majoritatea, vor prefera sa ia cele 5 milioane, ajutorul de somaj, cautandu-si o slujba la negru din care sa completeze necesarul de trai. Si asta cu atat mai mult cu cat trambitata noastra aderare la spatiul Schengen din Martie 2011, ce ar aduce cu sine circulatie fara oprelisti de-a lungul si de-a latul Europei, se cam pierde in ceata: ultimul semnal negativ vine de la seful grupului socialist din Parlamentul European care a avertizat ca noi si bulgarii nici n-ar trebui sa ne gandim la asa asa ceva pana nu ne rezolvam problemele tiganilor si ale imigrantilor din est. De unde rezulta ca scurta noastra imbatosare in fata lui Sarkozy pe tema co-etnicilor nostri intorsi acasa, ne va costa destul de scump.

Dar, las’ca vine ea cresterea economica. Oricum, presedintele ne-a asigurat ca nu se va adanci criza, ba, dimpotriva, vom incepe sa iesim din ea. Cum si de ce? Nimeni nu stie sa spuna prea exact. Oricum, bani pentru investitii nu vor fi nici in 2011, iar disponibilizarile masive nu numai ca vor adauga povara ajutoarelor sociale, dar vor mentine la un nivel scazut consumul. Or astea doua sunt suficiente pentru ca la anul sa asistam la adevarate razboaie civile la cozile unde vor fi distribuite saracilor ajutoare de la Uniunea Europeana. Unii, insa, vor iesi totusi din criza si printre acestia se numara, cu siguranta, clientii guvernului care se vor infrupta din fondurile ministerelor neatinse de rectificari, intre care la loc de frunte straluceste portofoliul doamnei Udrea.