Punctul pe Y / vineri 19 noiembrie 2010 Nr: 3173

Purceaua din cotetul national

Sunt nevoit - realitatea ma obliga - sa fac din nou recurs la un banc celebru: cel cu Itic si Rabinul. Itic o ducea prost. Din cauza crizei, afacerile nu mai mergeau, familia se marea aproape in fiecare an, starea locativa era dezastruoasa. Bietul om simtea ca innebuneste de griji. Dupa traditie s-a dus la Rabin sa-i ceara sfatul: „Rabi, nu mai pot! Ce sa fac?”. „Ai porc?” - il intreaba rabinul. „Da!”. „Si unde-l tii?”. „Pai unde sa-l tin, in cocina!”. „Baga - l in casa”, spune rabinul „si vino la mine peste o saptamana!”. Zis si facut. Baga Itic porcul in casa si traieste cele mai cumplite zile din viata sa de bugetar: Nevasta, copiii, porc, toti la gramada in apartamentul unicameral pe care-l detinea cu chirie. Cand vine sorocul, se intoarce la Rabin. „Ei, cum e?” - il intreaba acesta. „Rabi, n-am cuvinte: cosmar! Este imposibil sa traiesti in conditiile astea. Nu-mi ramane decat sa ma sinucid!”.”Stai asa, nu te sinucide: scoate porcul din casa si vino peste o saptamana.” Dupa o alta saptamana Itic vine. Are un cu totul alt aer. In ochi ii licareste optimismul. „Rabi, nu stiu cum sa-ti multumesc! Niciodata nu mi-am inchipuit ca se poate trai atat de bine! Fara porc in casa!”

Daca facem un exercitiu de imaginatie si inlocuim Rabinul cu profesorul (de drept constitutional) Boc, iar pe Itic cu poporul roman (scuzati enormitatea) vom obtine o fabula mult mai apropiata de realitate. „Porcul” pe care ni l-a bagat Boc in case este taierea de 25 % din leafa. Dupa 1 ianuariue, tot el ne promite ca-l scoate cu o crestere a salariilor de 15 %. Intre o taiere (mare) si o crestere (mica) este evident ca tot romanul se va simti ca Itic dupa evacuarea porcului!

Deocamdata, insa, cresterea evocata ramane pur teoretica. Nu stiu de unde va creste dl Boc lefurile bugetare, atata timp cat bugetul pe 2011 nu ne ofera nici un indiciu care ar putea sa duca cu gandul la vreo crestere economica. Investitii - ioc! Consum sporit - din ce? Incasari la buget - doar in visele frumoase ale dlui Jeffrey Franks. Ar fi in logica lucrurilor, ca purceaua bunastarii sa fie gasita moarta in cotet de subfinantare, inaintea festinului teoretic pe care ni-l promite o guvernare care nu mai are nici o credibilitate.