Punctul pe Y / joi 18 noiembrie 2010 Nr: 3172

Comisarul comic-fantezist Soric

Oricat s-ar screme trupe profesioniste, precum Divertis, Carcotasii, Vacanta Mare si altele n-ar putea atinge culmile de perfectiune la care a ajuns reality-show-ul oferit marti de catre - de acum - celebrul comisar Soric de la Piatra Neamt. Acest om si-a reprimat talentul si disponibilitatea cu care mama Natura l-a inzestrat in mod real, pentru o banala cariera de politist. Ce-a pierdut natia romana de-a lungul anilor in care comisarul s-a ocupat cu treburi banale, de politie, s-a vazut pe parcursul reprezentatiilor in cascada pe care le-a oferit intr-o singura zi in care a inaltat orasul Piatra Neamt pe piedestalul celor mai distractive urbe ale Europei.

Simt nevoia catorva precizari: dl. Soric este seful Politiei judetului Neamt, cu sediul in orasul in care este primar baronul PDL Stefan, zis Pinalti (poreclele sunt o regula a lumii interlope!).

Acolo a avut loc o crima ziua in amiaza mare, cand un killer platit a lichidat un interlop intr-un bar din oras, Faptasul a fost iute arestat de oamenii comisarului Soric, pentru ca intre glontul rivalilor si arestul politiei, acesta a preferat cea de-a doua varianta si s-a predat de buna voie. La conferinta de presa organizata cu grabire dupa acest succes istoric, seful IPJ a fost incoltit de reporteri cu niscai intrebari incomode, intre care si aceea ca ar fi fost amic la catarama cu mortul. In fata presiunii crescande, comisarul s-a lansat intr-o tirada ametitoare, care a lasat natia cu gura cascata. Alternand artistic episoadele dure cu accese de plans, cu lacrimi in ochi si nod in gat, a inceput sa se intrebe: ce e aia interlop? Daca un om da bani cu imprumut - cum fac o gramada de conoraseni de-ai sai, intre care si procurori (!) inseamna ca e interlop? Ce zice DEX-ul? Dar Codul Penal, care nu incrimineaza imprumutul cu dobanda? Amicul n-avea reclamatii, ba, din contra, depunea plangeri ca era urmarit si sicanat. Habar n-a avut ca acela a cumparat casa in care statea comisarul! Ce sa faca, daca erau vecini? Brusc, revelatia greutatilor proprii i-a provocat un acces de revolta: Stiti dv. ce inseamna sa ai credite de 120.000 euro (?!). Evident. Nimeni din sala nu stia. Apoi: de ce nu va intereseaza si faptul ca provin dintr-o familie model, ca sunt absolvent al unui liceu de matematica-fizica? (Chiar: de ce n-a interesat chestia asta pe nimeni?). Dupa demonstratia de solidaritate a celor 76 de sefi de post care au amenintat ministrul ca daca nu revine asupra intentiei de a-l schimba din funtie, isi vor da cu totii demisia, comisarul - evident reconfortat - a intrat in dialog cu un post de televiziune pe care l-a porcait in direct si l-a amenintat ca-l da pe mana avocatului sau. „Case closed!” - a incheiat distinsul discutia, convins ca i-a facut praf pe toti.

Dincolo de aspectul comico-umoristic, episodul asta dezvaluie o realitate crunta. Si anume, ce tip de personalitate poate sa ajunga in fruntea politiei - dl Soric fiind in mod evident dezechilibrat cu psihicul si cu mari probleme de auotcontrol. Apoi: cat de profunda este „integrarea” dintre politisti si infractori, care ajung nu doar sa se invecineze, dar sa si socializeze intens. Trei: cat de bine reglata este relatia de conlucrare intre autoritati in general si lumea interlopa care da bani cu dobanda camatareasca.