Punctul pe Y / luni 15 noiembrie 2010 Nr: 3169

De ce cred eu ca la berarie nu s-a barfit pe seama lui Hayssam

Cei doi presedinti - al Romaniei si al Siriei - si-au cimentat prietenia printr-o iesire, cu nevestele, la o carciuma (cum ii place lui Traian al nostru). A fost o etapa nonconformista a unei relatii din care ambele tari sa poata trage foloase. Cu conditia sa se uite - definitiv - de „problema Hayssam”.

Pana joi, toata lumea s-a intrecut in pronosticuri: de la ideea nastrusnica ca Assad va veni cu varul sau de mana pentru a-l incredinta „organelor” romanesti, pana la aceea ca acordul de extradare, semnat pe blat miercuri seara si dezvaluit a doua zi chiar de Basescu, ar avea ca principal obiectiv „repatrierea” aceluiasi Hayssam.

Tot optimismul asta a fost insa anulat de presedintele sirian care a explicat clar, sa priceapa toata lumea, ca Hayssam nu e liber in Siria, ca acolo sta bine-mersi la puscarie si ca are de executat - pentru motive de sirieni cunoscute - ani buni de detentie. Abia dupa aceea se va putea pune problema unei extradari, iar Assad se intreaba, pe buna dreptate, ca daca e vorba de puscarie, ce importanta are unde-o face, in Siria sau in Romania? Nu stiu de unde-o fi inteles dl Maior, care se presupune ca este unul dintre cei mai „informati” romani, ca extradarea lui Omar ar fi fost inevitabila, in cel mai scurt timp? Si cum de s-a lasat pacalit din nou, presedintele, de informatorii sai?

Este foarte probabil ca sa-l vedem pe Hayssam cand il vom vedea si pe Nicolae Popa, in cazul amandurora intrand in ecuatie o gramada de „necunoscute”.

Ma intreb, insa, de ce atata nerabdare, ca sa-i zic asa? Ce ar rezolva aducerea sirianului in tara? Satisfactia de a face puscarie in conditii „europene”? Ce anume enigme ar mai putea dezlega el si cui i-ar folosi eventualele lui dezvaluiri? Daca stau sa ma gandesc bine, cele mai dezavantajate ar fi tocmai „organele” care l-au preluat si l-au facut scapat. Hayssam ar putea sa povesteasca ce schimburi de idei la cel mai inalt nivel a avut pana sa fie „umflat”, cum s-a facut de-a fost eliberat pe cazul unei boli care acum pare sa nu fi existat si de ce nu l-a supravegheat nimeni de la eliberare pana la imbarcarea pe vasul cu oile lui Tartoussi. Nu, hotarat lucru, aducerea lui Hayssam nu ar fi de bun augur si nu ar face decat sa reaprinda flacara speculatiilor, care i-ar putea parli pe prea multi. Iata de ce cred ca in cursul intrevederilor bilaterale, presedintele nostru n-a insistat deloc pe aceasta tema, ba, din contra, i-a dat dreptate omologului sau, ca e mai bine ca Hayssam sa-si ispaseasca pacatele savarsite pe teritoriul sirian, inainte de a fi trimis sa-si completeze stagiul de puscarie in Romania, cand o fi sa fie. Subiectul fiind unul delicat - mai ales prin prisma legaturilor de rudenie ale sirianului cu familia prezidentiala si cu serviciile secrete din tara sa de obarsie - nici nu cred ca s-a insistat asupra lui. Cu atat mai putin la intalnirea informala de la „Hanul Berarilor”, unde erau de fata si „primele doamne”, in mod vadit neinteresate de un asemenea subiect.