Punctul pe Y / joi 11 noiembrie 2010 Nr: 3167

Traian - intre moratoriu si armistitiu

Traian Basescu tine, uneori, mortis sa demonstreze ca, in ciuda perceptiei generale, este un democrat. Si atunci ia la mana democratia si incearca sa vada cum ii functioneaza mecanismele. Ultima sa pasiune in materie este mesajul adresat Camerelor reunite ale Parlamentului. O alta o reprezinta invitatiile la consultari, la Cotroceni. Ambele functioneaza perfect daca e vorba de partidele Coalitiei - parlamentare sau neparlamentare. Cand, insa, se pune si problema Opozitiei, aceasta nu mai este de gasit. Liderii celor doua partide principale refuza, de obicei, politicos, si invitatiile, si participarile. Se folosesc de pretextul ca nici presedintele nu-i asculta cand au ceva de spus sau nu ia in consideratie ce cer ei, facand doar ce vrea el. De doua luni activitatea parlamentara e blocata de absenta reprezentantilor Opozitiei la reuniunile biroului Camerei si la sedintele in plen. Regulamentul zice ca fara ei nu se pot lua decizii. Si de doua luni nu se iau. N-ar fi mare lucru, daca legile nevotate n-ar fi solicitate imperativ de FMI, pentru continuarea acordului. Strans cu usa de termene, presedintele si-a mai incercat o data norocul, solicitand un moratoriu. Unii pretind ca n-ar sti ce inseamna moratoriu si l-ar confunda cu „armistitiul”. Inclin tot mai mult sa cred ca, din contra, presedintele stie foarte bine. Si cand spune moratoriu se gandeste la urmatorul lucru: eu va iert pe voi de „datorii” (dosare, anchete, etc.) iar voi ma iertati pe mine ca am fortat lucrurile cu grupul parlamentar al Independentilor si cu votul masluit la Legea Pensiilor. Hai sa facem pace, ca ne preseaza interesul national! Care interes national? - sar Ponta si Antonescu. Al vostru sau al nostru? Al Romaniei - ar zice presedintele, daca n-ar fi constient, la randul sau, ca asa ceva nu exista.

Si atunci ce facem cu moratoriul? Il facem armistitiu? Nici pomeneala! Opozitia nu negociaza: ori Roberta, ori interesul! La Cotroceni insa, deja s-a transat: n-o dam pe Roberta nici morti! E a noastra, e bun national. Mergem iar la democratie si, cu majoritatea pe care o avem, modificam regulamentul, in asa fel incat sa nu mai fie nevoie de prezenta opozitiei la vot!

Simplu ca buna ziua! Dupa inventia „legarii de scaun” de la votul pentru motiune, aceasta devine o noua contributie esentiala a Puterii la consolidarea democratiei. De partid!