Punctul pe Y / miercuri 03 noiembrie 2010 Nr: 3160

Barca Puterii pe valurile Opozitiei

Dl Franks poate sa plece linistit inapoi la Washington si sa raporteze superiorilor sai ca Romania este un soldat disciplinat si care indeplineste fara cracnire ordinele trasate. Insusi presedintele tarii - chiar daca nu are atributii executive - a fost acela care l-a asigurat ca nu va procesa cele doua legi votate de parlamentarii puterii din nebagare de seama si ca le va returna dupa cum prevede Constitutia. Cat despre „Ordonanta 50”, lumea bancara poate sta linistita: daca parlamentarii romani tin mortis sa se aplece retroactiv, tara lor nu va mai pupa urmatoarea transa din imprumut! Nu e un santaj ci un simplu gentlemen agrement. „Misiune indeplinita!” - poate exclama acest Tom Cruise al finantelor, ridicat la rangul de vedeta de catre producatorii de telenovele de la ... BoliWood-ul de pe Dambovita, mereu in cautare de senzatii tari.

Boc si Compania, tinuti la rezerva de impetuosul nostru presedinte, mai au un hop de trecut: decizia (mai precis, confirmarea sau infirmarea ei) Curtii Constitutionale in legatura ca Legea Educatiei Nationale si eventuala noua motiune de cenzura.

Pedelistii sunt insa optimisti. L-au scos in fata, tocmai pentru credibilitatea de care se bucura in cazurile de dezastre naturale, pe campionul demagogiei de partid, mandria Sucevei - Gheorghe Flutur. Acesta, dupa ce i-a infierat in stilul epocii de aur pe adversarii de la PSD si PNL, a tinut sa dea o veste buna natiei bugetare: la anul salariile vor creste! N-a vrut sa spuna cu cat - probabil ca e o surpriza de partid - dar aceasta crestere e ca-n bancul cu Itic si cu porcul, in faza in care se scoate porcul din casa si toata lumea e fericita. Flutur a preluat creator o idee a lui Franks, care a dat de inteles ca pe fondul unei resuscitari a economiei in 2011 n-ar fi excluse niste cresteri salariale - in nici un caz, insa, la nivelul de dinainte de taiere si numai daca se vor incadra in nivelul prevazut al cheltuielilor.

In rest, numai de bine. Guvernul se leagana pe valurile actualitatii si se gandeste serios la proiectul de buget pe 2011 si la bataia de cap pe care i-o va da din nou carcotasa de Opozitie, gata sa (nu) faca orice pentru a impiedica mersul inainte al coalitiei. Chiar presedintele a aflat (de la Servicii, bineinteles) despre marsavul plan al lui Ponta de a sufoca dezbaterile cu un munte de amendamente. Si si-a convocat echipa de consilieri - ganditori sa studieze daca nu s-ar putea aplica reteta de la motiune: parlamentari Puterii sa participe, dar sa nu voteze. Nu se poate? De ce?