Punctul pe Y / marți 02 noiembrie 2010 Nr: 3159

"Ordonanta 50": corb la corb nu-si scoate ochii ...

Si nici bancher la bancher. FMI-ul este o banca, nu o institutie de caritate. Ea nu ne face cadou miliardele de euro fara de care nu ne-am putea sustine bugetarii si pensionarii, ci ni le imprumuta - e drept, la dobanzi mai mici decat cele de pe piata libera - unde exista si posibilitatea ca nimeni sa nu vrea sa te imprumute, indiferent de dobanda, banuind ca nu ai cum sa dai banii inapoi. Deci, de pe pozitia lor de bancheri mondiali, baietii de la Washington nu pot ramane indiferenti fata de atitudinea neprietenoasa a autoritatilor romane fata de banci, atitudine exprimata prin „Ordonanta 50”. La initiativa Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, guvernul a elaborat un act normativ prin care bancile nu mai au dreptul sa modifice dupa bunul lor plac conditiile de creditare. Aceasta politica are solida traditie la noi, de cand finantele au trecut din mana statului in cele ale bancherilor. In sensul ca banca are toate drepturile, pentru ca ea are banii, iar debitorul are doar obligatia de a plati toate comisioanele pe care le inventeaza bancherii.

Ordonanta, care da clientilor bancii dreptul de a fi consultati si informati in legatura cu orice modificare, a starnit mare agitatie pintre bancheri. Acestia propavaduiesc o adevarata Apocalipsa daca se vor aplica masurile prevazute in ordonanta, evocand chiar spectrul prabusirii sistemului. Un sistem pe care nu l-a prabusit criza - ba chiar i s-a dat posibilitatea sa obtina beneficii importante cand le-a fost tuturor mai greu.

Marul discordiei provocate de Ordonanta 50 sta in prevederea ca se poate interveni asupra contractelor de creditare in curs, care au prevederi excesive. Protectia Consumatorului zice ca ele sunt rodul unor abuzuri (ceea ce este evident), iar bancherii invoca lucrul deja facut, contractul deja incheiat si semnat, asupra caruia n-ar mai trebui sa se poata interveni.

Pe acel fond vine dl Franks si, intr-o romaneasca aproape mai buna ca a unor politicieni romani, ne explica faptul ca nu putem sa sugrumam bancile si ca ordonanta trebuie modificata. Nu ne spune ca daca n-o facem, nu mai pupam transa urmatoare, dar nici nu era nevoie. Suntem si noi baieti destepti si intelegem despre ce e vorba in propozitie ...