Punctul pe Y / luni 01 noiembrie 2010 Nr: 3158

Exista viata dupa motiune?

Guvernul Boc ne dovedeste ca da. Nici nu s-a sculat bine din tarana motiunii, scuturandu-se de acuzele de punere a pumnului in gura propriilor parlamentari, ca a doua zi si-a si asumat raspunderea pe Legea Educatiei, dovedind astfel ca isi tine promisiunea facuta UDMR-ului, in schimbul sustinerii la votul la care nici ungurii nu s-au prezentat. Aceasta miscare i-a inviorat pe liberali si socialisti care au prins din zbor ocazia unei noi motiuni, legea asumata fiind inca pe masa judecatorilor Curtii Constitutionale.

Deci nu vom avea parte de liniste nici in continuare. Cu atat mai mult cu cat dl Franks ne atrage foarte serios atentia ca daca de la 1 ianuarie se revine la vechile lefuri bugetare (cum se prevede in actul normativ) suntem in pom. Ar trebui introduse alte taxe, TVA-ul abia marit ar mai avea nevoie de niste procente, iar cele doua legi votate din nebagare de seama de majoritatea parlamentara ar trebui intoarse de la presedintie si anulate. Numai prim-ministru sa nu fii intr-o astfel de conjunctura. Boc, insa, merge mai departe. Cat de departe - e greu de spus - pentru ca este tot mai evident faptul ca nu doar tara s-a saturat de el, ci si propriul partid, unde nu mai are nici credibilitate si nici autoritate. Un eventual succes al ultimei motiuni ar fi rezolvat intr-un fel problema, iar Basescu ar fi putut sa numeasca un premier, tot de-al PDL-ului, caci pe Boc nu cred ca ar fi avut curajul sa-l mai impinga odata in groapa cu lei. O remaniere la varf ar linisti cel putin pentru o perioada, lucrurile si ea ar fi posibila odata cu greva generala care se anunta si care ar putea determina o astfel de miscare la varf. Schimbarea Guvernului Boc nu prea mai pare posibila, deocamdata, prin metode politice, pentru ca Opozitia nu dispune de forte aritmetice necesare. Doar presiunea sociala ar mai putea da satisfactie celor care vad in Boc si echipa sa cauza totala a starilor de lucruri care fac din Romania o tara instabila si incapabila de a iesi din recesiune pe picioarele sale.
Din pacate, retetele FMI se dovedesc din nou ineficiente. Situatia generala ii descumpaneste pe analistii de la Washington, nevoiti sa revina intr-un mod descalificant asupra evaluarilor pe care le fac asupra economiei romanesti. Dl Franks si compania au ajuns deja la concluzia ca nici vorba de iesit din criza in 2011 si ca sperantele trebuiesc amanate cu cel putin un an. Mai vine si guvernatorul BNR si ne bucura cu estimarea ca generatia noastra nu va apuca sa traiasca ca-n Europa. Poate cele care urmeaza, daca nu se vor imprastia in cele patru vanturi.

Exista viata dupa motiune? Desigur! O viata tot mai proasta si mai incarcata de intrebari carora nimeni nu le poate oferi un raspuns.