Punctul pe Y / luni 31 mai 2010 Nr: 3045

Statul si capusa politica

Privesc si ascult aproape fascinat pledoariile televizate ale liderilor politici de opozitie. Si dl Antonescu si dl Ponta imi apar extrem de competenti si de elocventi in modul in care evoca actiunile guvernantilor: jaf de scara mare, coruptie, abuzuri si nepotism pe toate palierele si la toate nivelele. Stiu dansii cu exactitate cum se procedeaza in cazul recuperarii investitiilor electorale prin licitatii trucate, stiu si ce sume se vehiculeaza, stiu cum se angajeaza neamurile de pana la ultima spita in posturi gras retribuite, stiu de ce primesc ministrii bugetele care sfideaza austeritatea, stiu cum se elucideaza legi si regulamente pentru a face din dezmatul bugetar un adevarat festin portocaliu.

De unde stiu toate astea? Simplu: le-au practicat la randul lor, cand s-au aflat la guvernare. Pe unele chiar le-au brevetat, pe altele doar le-au perfectionat. Stiu si de ce doar ei au datorii de campanie electorala: pentru ca pedelistii, aflandu-se la butoane, au avut cum si de unde sa le achite.

Nici n-ar trebui sa ne mire prea tare. Acesta este discursul politic clasic: esti la putere - taci si te infrupti! Este in opozitie - strigi si rabzi!

Situatia dramatica in care se afla Romania astazi este consecinta logica si previzibila a sirului de violente ilegalitati la care statul a fost supus de cei care i-au gestionat afacerile. Romania SRL a fost societatea - nu neaparat comerciala - pe care administratorii sai au capusat-o in cel mai nerusinat mod cu putinta. De 20 de ani, nici unul dintre cei care s-au aflat in „consiliul de administratie” nu a urmarit ca firma sa fie sanatoasa si sa mearga bine. Toti au incercat sa stoarca pentru ei si ai lor cat mai mult cu putinta. Au facut-o si pesedistii, si taranistii, si liberalii, si maghiaristii. O fac acum democratii lui Basescu. E drept, mai sistematic si mai eficient ca altii. Au si o dotare naturala deosebita in acest sens, si o miza sporita: cele doua campanii electorale au avut costuri ametitoare si acestea trebuie recuperate si obtinut si ceva in plus. De aceea spolierea bugetului si a resurselor nu cunoaste oprelisti. Miza e mare si haita incepe sa se devoreze reciproc. Si, cu cat se imputineaza resursa, cu atat creste agresivitatea si lacomia.

Deocamdata Basescu si Boc au obtinut ce au dorit: sa salveze „aparatul” care opereaza devalizarea, prin sacrificarea amaratilor, a celor care si asa nu mai au mare lucru de pierdut. Au salvat, pe spinarea acelora, aproape intregul sistem clientelar, care-si va continua opera sub aceleasi comenzi. De ochii lumii platesc si ei: un sfert din leafa! Dar ce bugetar serios si devotat mai traieste din leafa? De sporuri, privilegii si puterea lor de decizie nu s-a atins nimeni. Taierea lefii e doar o batalie. Razboiul conteaza si castigarea lui. Razboiul cu poporul roman …