Punctul pe Y / joi 13 mai 2010 Nr: 3040

Parada populismului gretos

Exista un tip de populism acceptabil, necesar, fara de care un lider politic nu poate spera sa-si apropie electoratul, sa-i castige increderea. Insotit de decenta si de eliminarea oricarui exces, acesta functioneaza si da roade. Cum, insa, pentru orice original exista copii neinspirate, imitatii netalentate si parodii grosiere, cel mai adesea se fac vazute si simtite manifestarile care in loc sa te castige, te dezgusta.

Cel mai primitiv si mai lipsit de decenta populism a fost practicat, in vremurile mai recente ale democratiei, de Gheorghe Flutur. Fostul ministru al Agriculturii, celebru pentru genocidul sau printre gaini, isi instala in cabinet cate un razes costumat istoric, care sa-l sfatuiasca, pupa in bot vitei pe la targurile agricole, dadea la coasa si tragea cate o dusca de tuica - toate insa doar sub atenta consemnare a reporterilor si a camerelor de luat vederi. Cu mai putin aplomb il imita Boc - tip la care, sa te dai peste cap si nu gasesti nimic original - exersand coasa la camp sau cioplind busteni cu toporisca - atunci cand nu-l prinde taica-sau sa-i sparga oua rosii in cap.

Intr-un moment ca cel pe care-l parcurgem acum, populismul n-are practic ce cauta. Situatia e prea grava, dramatica chiar, ca sa mai fie loc de demonstratii artistice. Cu toate acestea, tonul sezonului de populism gretos l-a dat chiar presedintele Basescu care, dupa anuntul taierilor de lefuri si pensii a oferit natiei o compensatie: isi va dona leafa de presedinte!

L-au urmat, imediat, discipolii sai cei mai credinciosi: Adriean Videanu si Elena Udrea. Ambii s-au oferit sa finanteze din leafa lor de ministri cateva familii nevoiase. Gestul in sine este grobian si nepotrivit. In cazul presedintelui, cei nevoiasi (carora el nu le-ar mai acorda nici un fel de ajutor social, daca e sa-l intrebe cineva), care nu reusesc sa lege nimic pentru a-si asigura traiul zilnic, s-ar putea intreba cum de un om care a fost toata viata bugetar, iar nevasta nu i-a lucrat niciodata, reuseste sa agoniseasca atata incat sa nu-i pese de leafa de presedinte? Ba sa-i mai si cumpere fiicei un Range Rover de 70.000 euro! Sau de ce are nevoie de leafa o persoana ca doamna Udrea, a carei geanta Vuitton valoreaza cat 20.000 de salarii minime pe economie? Sau dl Videanu, care patroneaza cea mai productiva (pe dedesubt) entitate economica nationala? Oare faptul ca Comisia Europeana i-a refuzat finantarea pentru firma proprie nu-l afecteaza incat sa fie nevoit sa-i ceara doamnei Miorita bani de tigari?

Este dezgustator ca aceasta penibila parada de “solidaritate” o fac tocmai oamenii care n-au nici in clin nici in maneca cu traiul zilnic din Romania. Desi in posturi publice, acestia sunt complet rupti de realitatea pe care actiunile lor premeditate o fac sa fie mai rea. Daca doamna Udrea ar fi spus: ministerul meu doneaza 25% din banii pe care i-a alocat, galant, Vladescu, ca sa-i imparta cu oamenii de afaceri care au contribuit la companie, oferindu-le contracte generoase, mai era o chestie. Pe cand leafa …De parca cineva si-ar imagina ca un ministru traieste din leafa. ├sta e mizilicul, articolul populist. In fond, fiecare functie publica inalta este inzestrata cu un numar aproape neprecizat de privilegii si beneficii - fara a mai socoti ce poate rezulta din anumite decizii frumos imbracate politic, dar cu radacini solide in interesul personal.

Stimati politicieni populisti: dovediti ca sunteti cu adevarat patrioti, ca sunteti capabili de acte de solidaritate! Donati 25 % din averea dv! Nu doar din cea de la vedere…