Punctul pe Y / luni 10 mai 2010 Nr: 3037

"Ramaneti pe locurile voastre!"

Cand a aparut presedintele Basescu joi seara la televizor, ca sa explice cum va fi cu FMI-ul si cu criza, parca l-am vazut pe Ceausescu, la balconul CC-ului, adresandu-se multimii agitate: „Ramaneti pe locurile voastre!”. Adica stati linistiti, dragii mei bugetari, nimeni nu va va deranja, nu veti fi dati afara, nu veti fi ostracizati. E drept, vi se va taia un sfert de leafa, dar nu va veti pierde locurile de munca (la stat), cum se intampla la privati! Guvernul are grija de voi, vedeti ca nu a injumatatit cum vroiau astia de la FMI si cand va trece valul crizei vom privi cu curaj inainte spre viitorul luminos al capitalismului de stat!

Este cea mai ticaloasa manipulare din cate se puteau vehicula in acest context. Dupa ce s-a agitat spectrul scumpirilor in lant prin majorarea TVA si a cotei unice, s-a gasit, chipurile, solutia cu „fata umana”: ca sa nu lovim in popor, si in nivelul sau de trai, mai bine ii sacrificam pe bugetari! Le reducem lefurile si pe spinarea lor rezolvam problemele!

De ce este o solutie ticaloasa? Pentru ca pe spinarea bugetarilor „de jos” este salvata de fapt intreaga nomenclatura pe care guvernul a instalat-o in functii de conducere cu retributii grase si responsabilitati aproape de zero. Toate aceste capuse - fie ca se numesc secretari de stat, directori generali, adjuncti, sefi de toate felurile - isi pastreaza privilegiile - veniturile din alte surse decat salariile (diurne, compensatii, participari CA si AGA, droaia de colaboratori din aparatul demnitarilor) chiar daca nu mai incaseaza pe statul de plata un banal 25 la suta. Acela care in cazul celor de jos, de la baza, poate sa insemne diferenta dintre supravietuire si colaps.

Dupa ce a muncit doi ani sa-si aranjeze in toate functiile bine recompensate, adapate de la buget, clientela politica, Guvernul ii salveaza in extremis, pe spinarea micilor bugetari si a pensionarilor. Nota de plata a incompetentei si a incoerentei manageriale la varf este decontata nu de cei vinovati de starea in care a ajuns tara, ci de masa celor care sunt sacrificati de fiecare data. Printr-o miscare maiastra, Basescu l-a salvat pe Boc, si-a salvat ministrii incompetenti sau hoti, a salvat clientela politica, sacrificand „poporul”!

Nu sunt adeptul violentelor de strada si cred sincer ca epoca acestor manifestari extreme s-a incheiat odata cu mitingul incendiar al FNI-istilor din 2000. Mi-e teama insa ca modelul grecesc va putea sa activeze focul care mocneste intr-o tara ai carei politicieni - indiferent cum se numesc - cred ca pot sa pacaleasca la infinit un popor de la care se asteapta sa suporte orice …