Punctul pe Y / miercuri 05 mai 2010 Nr: 3034

Mircica, fa-te ca marturisesti!

Nu cred ca chemarea lui Mircea Geoana (ca martor) la DNA ar avea o legatura cu motiunea tocmai introdusa de PSD. Oricum, aceasta nu avea nici o sansa, era o simpla demonstratie democratica, iar prezenta presedintelui Senatului la usa procurorilor n-ar fi avut ce sa influenteze in aceasta directie. Colindul fostului presedinte al PSD la Parchetul Anticoruptie are, dupa, parerea mea, doua semnificatii.

Prima ar putea fi aceea ca justitia actioneaza in sfarsit independent si indiferent de influentele politice. Daca al doilea om in stat se duce cuminte sa raspunda la intrebari si sa ajute la infaptuirea actului de justitie, inseamna ca institutiile statului se bucura si de respect si de obligatiile corespunzatoare. Si ca, in consecinta, orice om - chiar si primul - poate fi chemat acolo fara ca asta sa aibe o alta seminifocatie decat cea logica. A doua intra, oarecum, in contradictie cu prima: Mircea Geoana nu mai este, in ochii lumii, al doilea om in stat. Nu mai are statura si prestanta pe care i-o dadeau calitatea de sef de partid si de co-lider al coalitiei la guvernare. Este aproape un om (politic) obisnuit, care tine cu dintii de o functie care il scoate din anonimatul caruia pare sortit si prin care poate sa faca saltul (pe care si-l doreste cu ardoare) spre o functie intr-o organizatie internationala. Pentru ca, de fapt, la asta lucreaza acum Mircea Geoana: tatoneaza terenul, isi verifica relatiile si face demersuri pentru a iesi din malaxorul intern. Gurile rele zic ca i s-a si promis o sustinere in acest sens, de la varful puterii interne, si ca, de fapt, aceasta este si explicatia abandonarii subite a campaniei de schimbare a sa din scaunul de presedinte al Senatului, declansata de „echipa de curatenie” a PDL.

Este, insa, doar o varianta. O alta - pe care o impartasesc cei care cunosc mai bine mecanismele subtile ale politicii - este aceea ca n-ar fi deloc exclus ca actuala calitate, de martor, sa fie inlocuita cu aceea de invinuit. De ce? Pentru ca firele incalcite ale „afacerii Voicu” pot duce, mai consistent, spre cea pe care Mircea Geoana a avut decenta sa nu o dea afara din casa, chiar daca, iata, are parte de necazuti din cauza ei.

Mai precis, mama soacra, care ar fi avut nevoie de niste interventii ca sa nu se umble pe la dosarul sau de revolutionar ranit in mod misterios in timpul luptelor din Decembrie. Dupa cum, de asemenea, n-ar fi deloc exclus ca ceea ce paruse, la un moment dat, un amanunt anecdotic, sa fie luat in serios. Si aici, aceiasi, cunoscatori, se refera la teancul de euro (vreo 5000) pe care i-am vazut, in filmuletul prezentat pe la TV, primiti si bagati in buzunar de presedintele Geoana pentru sprijinirea unei candidate pentru un colegiu la trecutele alegeri parlamentare. Nimeni n-a parut interesat, atunci, sa afle daca banii cu pricina (o contributie, o sponsorizare, nu-i asa?) au ajuns in contabilitatea PSD-ului sau acolo unde afirma Bogdan Chirieac, in conversatia inregistrata de prietenul sau Macovei.

Evident, bunul mers al anchetei depinde de discretia cu care sunt invaluite depozitiile martorilor si n-ar trebui sa ne miram ca Geoana n-a devoalat nimic in fata ziaristilor care-l asteptau, ciopor, la usa DNA-ului.