Punctul pe Y / marşi 04 mai 2010 Nr: 3033

Arca lui Oprea

Muncitorii din noul partid creat de generalul Gabriel Oprea si condus - onorific si executiv - de doi fosti ministri din cabinetul de coalitie PDL-PSD, au ales ziua de 1 Mai pentru a marca intrarea in legalitate. De acum inainte, oficial, „transfugii” din PSD au un drapel sub care marsaluiesc spre viitorul luminos al politicii de stanga cu simpatii de dreapta.

Ce reprezinta, pana la urma, acest nou partid? Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei este o denumire ce pare desprinsa direct din opera lui Caragiale. N-ar mai ramane decat ca dl Oprea sa-si aleaga ca deviza: „Voi progresul cu orice pret” si avem deja imaginea lui Catavencu, in uniforma de general, perorand in fata moftangiilor ca unicul sau scop in viata este ca tot romanul sa prospere, iar Romania sa aiba, in sfarsit, falitii ei …

Ceea ce parea la inceput o gluma, sau o diversiune care sa mascheze transferul de parlamentari in barca Puterii, iata ca devine ceva ce vrea sa para serios. Un partid. Si nu unul liber-schimbist, ci ultraprogresist. Un partid de stanga - pentru ca acolo, pe partea aceea, traficul e mai lejer si se pot aduna din statiile de pe parcurs, nemultumitii starii de Opozitie.

Cu tot comicul sau de situatie si de personaje, aceasta noua stea de pe firmamentul politicii de partide ridica o problema serioasa: aceea a faptului ca, de prin ’96 incoace lipseste din scena o alternativa valabila de stanga. PSD-ul a ocupat cu autoritate aceasta zona, curatand-o de orice excrescente, in timp ce pe dreapta peisajul a inflorit, mai ales de la iesirea - formala - a PD-ului din Internationala Socialista. Avatarurile din opozitie ale PSD si inconsecventa si incoerenta etapei „Geoana” au dus la ruperea randurilor si la cresterea gradului de disidenta. Iesirea de la guvernare, de anul trecut, n-a facut altceva decat sa dea curs acestor propensiuni si cum nu exista o solutie mai credibila pentru transferul de la stanga direct la dreapta, a aparut aceasta formula a „independentei”. Iar, pe masura ce aici s-au acumulat, alaturi de personajele „de prisos” ale parlamentarismului si cateva nume de rezonanta , s-a impus aceasta formula care scuteste PDL-ul de convulsiile pe care le-ar fi creat un import direct de personaje care ar fi pretins functii. Asa, „independentii” isi pot da singuri cate functii doresc, in propria structura, venind doar cu ceea ce este esential pentru guvernarea care le-a stimulat aparitia si existenta: consolidarea majoritatii de vot!

In Arca lui Oprea au urcat, deocamdata, parlamentarii. Partidul acesta n-are, inca, un activ, o baza electorala. Spera sa si-o construiasca, de-andoaselea, de acum inainte. Personal, nu cred in viabilitatea acestor constructii politice, pe o piata „imobiliara” in prabusire libera. Dar, cine stie: in Romania, comedia a batut mai mereu drama. Asta fiind, de fapt, chiar drama politicii romanesti.