Punctul pe Y / joi 18 martie 2010 Nr: 3003

Lege si Tocmeala

Cu acea figura grava pe care si-o compune ori de cate ori ori are de gand sa toarne „romanilor” o gogoasa, presedintele Traian Basescu spune, la finele discutiilor cu partidele reluate a doua zi dupa ce Opozitia parasise sala de la Cotroceni: „Singurele lucruri pe care nu pot sa le negociez sunt cele pe care le-au decis romanii prin referendum: parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari!”

De ce nu poate sa negocieze, care sunt paragrafele de lege care ii interzic acest lucru, presedintele nu ne spune. Probabil pentru ca asa ceva nu exista. Bunul simt ma face sa cred ca doar catastrofele naturale nu se pot negocia. In rest, depinde de oameni si de capacitatea lor de a judeca si de a alege cele mai bune solutii pentru orice problema. Chiar nu vad motivul pentru care, in cazul ca din discutiile cu toate fortele politice, ar reiesi ca nu e cazul sa renuntam la bicameralism ( aici se despart apele intre Putere si Opozitie ) nu s-ar putea ajunge la necesarul consens care sa faca Romania si pe romani sa traiasca mai bine. Nu cred ca-si va pune cineva streangul de gat, in semn de protest, daca cel care a fost mandatat cu negocierea - presedintele - va ajunge si el la concluzia ca doua Camere sunt mai bune decat o „garsoniera” cu confort redus.

Cu aceeasi tarie sustine Traian Basescu si faptul ca el, ca presedinte, e obligat sa discute cu toti parlamentarii, nu doar cu cei din partide. Si asta e o noutate Daca veti cauta in Constitutie o asemene prevedere, nu veti da de ea. Este, mai degraba, o chestiune de constiinta, a lui Traian Basescu si ea demonstreaza ca avem de-a face cu un democrat autentic. De unde-i vine aceasta democratie? Din experienta de capitan de vas: cu siguranta ca atunci cand strabatea marile, era cat se poate de intelegator cu toti membrii echipajului, ba chiar si cu cei rataciti pe punte de pe alte nave, carora le asculta pasurile si le satisfacea cererile. Am, asa, o curiozitate: daca in Parlament s-ar fi format o desprinsa fractiune din PDL, ar fi fost la fel de atent si binevoitor cu cei care o compun? I-ar fi chemat la consultatii si i-ar fi avansat in grad? I-ar fi spus, de la obraz, lui Boc, care bininteles ca ar fi protestat, ca nu are ce face si ca e obligat sa asculte pe toata lumea? Probabil ca da ….

Aceasta absolutizare a „vointei poporului” e un truc politic. Cum a fost si referendumul. Numai ca spre deosebire de alte situatii de acest gen - cum ar fi, de pilda, votul Parlamentului pentru majorarea salariilor profesorilor - acesta nu poate fi negociat. Adica o incalcare a legii, obligatorie pentru toata lumea, nu este penala, in timp ce o consultare populara - cu caracter….consultativ - trebuie sa devina litera de lege! Cum vine chestia asta doar dl presedinte ne poate explica, cu aceeasi expresie grava pe fata, pe care o arboreaza ori de cate ori vrea sa ne abureasca.