Punctul pe Y / miercuri 17 februarie 2010 Nr: 2979

Competinta cu putinta

Doamna Lulache a iesti pe sticla si s-a explicat. Dansa nu se rusineaza - ca dl Ionut Popescu - de cat castiga la Fondul Proprietatea.

Fata de ce incaseaza omologii sai din America, era chiar putin. Nu se rusineaza nici de compensatiile pe care le-a primit cand democratii au dat-o afara inainte de termen, fara sa le pese de durele conditii de reziliere din contractul pe care i-l facusera liberalii.

Mai spune dansa cu glas ridicat ca nici macar nu era platita de la buget, ci din profitul facut de Fond datorita excelentului sau management. E un punct de vedere pe care l-am mai auzit si de pe la alti sefi de regii sau de companii nationale. Ce atata galagie pentru niste lefuri de sute de milioane?

Daca d-na Lulache chiar crede acest lucru, comite o eroare de neiertat pentru un specialist de calibrul domniei sale. Din ce rezulta profitul Fondului Proprietatea? Din banii pe care statul ii aloca pentru despagubirea unor fosti proprietari. Bani fictivi. Pentru ca daca ar fi avut bani adevarati, statul i-ar fi dat din capul locului fara a se mai complica cu aceasta inginerie financiara. De unde provine profitul din care si-a luat d-na Lulache sutele de milioane? Simplu: din dobanzile bancare incasate fara niciun efort din partea managementului. Pai nu sunt tot banii Statului? Pe care i-ar fi incasat chiar el, Statul, daca Ministerul Finantelor nu transfera aceste fonduri la 'Proprietatea'? Situatia e cat se poate de asemanatoare in alte cazuri: o Regie sau Autoritate, primeste de la stat monopolul sa extraga, sa produca, sa distribuie ceva ce-i apartine statului, dar pe care ele il vand la costuri care includ nu doar cheltuielile de productie propriu-zisa ci si salariile lor exorbitante, bonusurile, dividentele sau cheltuielile de protocol. Ei bine, astora vrea sa le reduca Emil Boc salariile la o amarata mie de euro. Chestia n-ar fi o tragedie pentru ei, caci oricum, nici acum nu traiesc din salariu.

Tragedia va fi pentru dl Boc, care nu-si va mai putea plasa clientela politica in manoasele Consilii de Administratie de la stat! Cine se va mai duce acolo sa incaseze 20% din leafa sefului institutiei? Adica 200 de euro. Cand acum se iau 2 - 3 mii si cand unii, ca dna Gratiela Iordache, sunt fortati sa faca parte din cate sapte consilii? Aici cred ca va avea dl Boc o mare problema in cruciada sa impotriva salariilor 'nesimtite'.

Revenind la distinsa doamna Lulache, dansa a acuzat ingerintele politicului in schimbarea sa dintr-o functie pe care o ocupase nu pentru ca era amica nevestei primului ministru (de atunci) si nasa ministrului de Interne, ci pentru ca era competenta. Asa o fi?