Punctul pe Y / luni 21 decembrie 2009 Nr: 2937

Demisia lui Geoana

In ciuda asigurarilor date in campania electorala, cum ca se va retrage de la conducerea partidului daca va pierde, Mircea Geoana isi asuma cu hotarare conducerea viitoare a PSD-ului, in virtutea „victoriei morale” pe care ar fi obtinut-o si pe care continua sa si-o caute pe la CEDO, daca la Bucuresti Curtea Constitutionala i-a anulat orice sansa.

Comportamentul lui Geoana este tipic pentru „democratia de partid”, unde liderii sunt un fel de voievozi care cred ca se aleg pe viata. Atitudinea sa indreptateste caracterizarea de „om slab” pe care i-a facut-o Traian Basescu. Lui Geoana ii este frica sa faca gestul de demnitate al retragerii, fiindca stie ca dincolo de aceasta nu mai este nimic care sa-l priveasca.

Stie, de asemenea, ca ramanerea sa in functie este sustinuta, cel putin tacit, de intreaga „echipa” alaturi de care a suferit esecul, echipa care ar trebui sa se retraga odata cu el. Este o forma de solidaritate care are radacini solide intr-un statu-quo pagubos.

Exista, deasemenea, o traditie a partidelor romanesti, ca congresele de analiza a esecurilor electorale sa fie programate la o distanta de timp suficienta pentru ca reactiile acute sa se tempereze si liderii sub a caror conduceri s-a inregistrat escul sa-si refaca imaginea prin atitudini belicoase, in calitate de reprezentanti ai opozitiei.

Ce sanse are Geoana sa faca uitata nealegerea sa? Dupa parerea mea, destul de mici. Frustrarea pesedistilor, care se vad nevoiti sa suporte calvarul Opozitiei inca vreo trei ani, dupa ce mai putin de un an s-au dedat la avantajele - fie ele si partiale - ale guvernarii, va ramane la cote de alarma pentru conducerea partidului. Dezertarile se vor inmulti si nu vor exista resurse de a le contracara. Pe de alta parte, atacurile adversarilor se vor inmulti la adresa unui partid care nu mai beneficiaza de avantajele unui algoritm care i-a oferit pozitii-cheie in Parlament. Functia de presedinte al Senatului va fi scoasa destul de curand la „licitatie” si daca nu si-o asuma PDL-ul, e aproape sigur ca o va ceda, tacit, lui Antonescu, pentru a crea o punte de legatura cu adversarul de dreapta. Mircea Geoana, deci, are toate sansele sa piarda toate functiile care ii atesta o autoritate nicioadta bazata pe propria sa forta, ci pe interesele unei grupari care s-a servit sistematic de el.