Punctul pe Y / marți 19 octombrie 1999 Nr:

Business si educatie

Modelul capitalist implementat in economia romaneasca dupa 1989 a adus cu sine toate excrescentele si pacatele de care, in economiile avansate, s-a curatat de-a lungul a sute de ani de exercitii democratice si de rigoare legislativa. Ceea ce populatia a receptat sub denumirea de „capitalism salbatic' nu este decat o modalitate rudimentara de a obtine profit cu orice pret - dar mai ales cu un pret cat mai mic al efortului propriu, in conformitate cu un model ce a functionat cu relativ succes - cel al SRL-urilor capusa, care au supt cu vigoare putina vlaga a decapitalizatelor intreprinderi de stat. Intrarea pe piata romaneasca a marilor firme occidentale a adus cu sine - in majoritatea cazurilor - alte mentalitati si o alta civilizatie, referitoare nu numai la modul de obtinere a profitului, ci si la natura relatiilor interumane. Nu putine firme romanesti au asimilat aceasta lectie si incearca sa o puna in practica, asumandu-si un standard ce va deveni - in perspectiva integrarii europene - obligatoriu pentru supravietuire.

Am asistat, la finele saptamanii trecute, la un eveniment caruia gazdele n-au dorit sa ii dea o alta dimensiune decat aceea a unei sarbatori de familie. Firma suedeza ORIFLAME si-a inaugurat noul sau sediu din Capitala - o constructie moderna, modern dotata, in valoare de cateva milioane de dolari - profitul din ultimii ani, reinvestit. Am spus „firma suedeza', desi intregul staff - in frunte cu directoarea Monica Tatoiu - este romanesc. Inaugurarea a fost insotita de o parada a modei, in care tinuta executiva a fost prezentata chiar de catre echipa de conducere, si de o conferinta de presa, in care dinamicul manager si-a expus profesiunea de credinta: dorinta ca spiritul de afaceri sa fie insotit de un corespunzator demers educativ, pe palierele civilizatiei, patriotismului, moralei. Saptamanal, dna Tatoiu va invita, la o intalnire cu personalul firmei, oameni reprezentativi din diferite domenii, pentru a discuta aplicat problemele care ii intereseaza.

Am receptionat cu interes si placere acest model de imbinare a spiritului de afaceri cu spiritul civic, cu speranta ca acesta va deveni o constanta a capitalismului romanesc.