Punctul pe Y / sâmbătă 02 octombrie 1999 Nr:

Drogul puterii

Romania se vede confruntata cu un flagel la care parea sa aiba o anume imunitate: imunitate economica. Pretul drogului era considerat, de catre cei mai multi, o bariera in calea extinderii lui. Suntem prea saraci, iar drogurile sunt prea scumpe - spuneau cei care erau convinsi ca romanii vor apela, in continuare, la drogurile „clasice' , alcoolul si tutunul, pentru celelalte noi ramanand doar o tara de tranzit.

Iata insa ca realitatea ne ia pe neasteptate si o serie de analize si investigatii recente mentioneaza faptul ca avem deja un mare numar de consumatori si de utilizatori cronici. Deloc paradoxal, ei nu provin din mediile sarace, ca recurs la mizerie si nevoi. Cei mai multi sunt tineri, aflati inca pe bancile scolii si provin din familii cu resurse materiale notabile. Drogul este luxul pe care si-1 permit pe banii parintilor si „pasaportul' pentru o lume desprinsa din filmele care le servesc drept model.

Actiunea drogului asupra sistemului nervos face din persoanele cu psihic slab, fragil, veritabili sclavi ai uzului. Din pacate, actiunea de prevemre si de tratament este aproape nula. In tara exista doar o sectie sau doua unde utilizatorii ar putea fi internati pentru a se incerca dezintoxicarea, iar resursele materiale sunt ca si inexistente.

Imi permit sa cred ca pericolul cel mai mare vine de la o alta categorie de droguri, intre care PUTEREA exercita influente dintre cele mai ravasitoare asupra unui numar de persoane care s-au trezit in situatia de a dispune de existenta unor semeni de-ai lor. Paranoia nu mai este zona exclusiva a unui DICTATOR. Ea s-a democratizat, presarand societatea cu nenumarati mici dictatori, convinsi ca puterea pe care le-o confera banul sau functia nu are alta menire decat sa manipuleze destinele celor din jur, sa transforme hachitele proprii in directive de viata pentru supusi, sa le alimenteze egocentrismul si convingerea ca, o data cu succesul economic sau social devin automat mai frumosi, mai destepti si mai buni. Intr-un mediu in care a lipsit coordonata morala a acumularii, boala este - inca - fara leac.