Punctul pe Y / marți 14 decembrie 1999 Nr:

Țaraniada

Suntem originali pana-n panzele albe: a doua zi dupa inregistrarea unui succes (daca putem numi astfel admiterea tarii noastre la negocierile pentru aderarea la Comunitatea Europeana) il dam jos pe primul-ministru al guvernului care s-a zbatut, asa cum a putut, sa nu rateze aceasta oportunitate istorica. Si intram astfel intr-o noua criza politica care, cu siguranta, se va prelungi pana dupa Anul Nou in virtutea traditionalelor negocieri ale osului executiv.

Cu aceasta operatiune, Partidul National Țaranesc Crestin si Democrat pe deasupra, inregistreaza o performanta demna de ultimul Guiness Book al mileniului: in trei ani s-a straduit cel mai mult ca sa dea jos prim-ministrii pe care i-a propus si numit. Cu Radu Vasile, numarul premierilor care si-au pierdut mandatul in urma unor violente de strada si de culise se ridica la trei. Si toti trei au fost dati jos nu de Opozitie, cum se intampla prin alte parti, ci chiar de partidele aflate la putere. Ceea ce se intampla acum cu Radu Vasile ridica mai multe semne de exclamare, dar cel mai senzational mi se pare acela al strada-niilor de tot felul pentru a-1 scoate din Palatul Victoria. Este consecinta clara a lipsei de autoritate din campul politic, unde un membru de partid poate sa-i dea cu tifla sefului sau, fara ca acesta sa aiba instrumente prin care sa reactioneze. Pe venerabilul Diaconescu 1-a apucat pur si simplu criza de ficat cand s-a dus la Victoria sa-1 ia cu binisorul pe Vasile si nu 1-a gasit acolo. La prima vedere, nici pozitia premie-rului nu e mai demna de admiratie. El da impresia ca nu se lasa scos din scaun decat cu scutierii. „Nu voi demisiona nici in ruptul capului', spune el, si vedem in gestul lui clasica agatare de scaun. Realitatea e, de fapt, alta: nimeni, nici Diaconescu, nici Constantinescu, nu au curajul de a i-o spune verde-n fata: nene, trebuie sa pleci, ne-ai devenit nesuferit! Nu, ei vor sa salveze aparentele si sa-1 dea afara pe baza demisiei proprii.

Amintindu-mi ca dintre toti premierii post-decembristi doar hulitul Vacaroiu si-a dus mandatul pana la capat fara a da impresia ca se cramponeaza de scaun, nu pot sa nu constat ca Radu Vasile este victima unei veritabile taraniade si ca unica consecinta a acestui episod va fi aparitia, in scurt timp, a unei noi formatiuni pe esichierul politic.