Punctul pe Y / miercuri 08 decembrie 1999 Nr:

Dreptul de a trage cu pusca

Este titlul unui volum de poezii al lui Gellu Naum, publicat in euforia nonconformista de dupa razboi, care a facut zob canoanele clasice ale liricii, sub impactul transformarilor politice si sociale ale vremii. Acest veritabil manifest al unui soi de anarhism naiv a atarnat ca o ghiulea de biografia autorului, trecut prin sita purificarilor partinice care au urmat instaurarii realismului socialist peste cultura romana.

„Dreptul de a huidui' s-ar putea numi un volum de proza avand ca autor poporul roman, obligat ca, vreme de o jumatate de secol, sa aplaude neconditionat si la comanda tot ce i se intampla. Din singura exceptie permisa de sistem - manifestarea dezaprobarii pe terenurile de sport, unde nu se confruntau ideologii - se trage uriasul apetit postrevolutionar de contestare vocala a tot ceea ce inainte fusese interzis.

Am lasat special sa treaca cateva zile de la manifestarile de la Alba Iulia pentru ca emotiile sa se potoleasca in evaluarea situatiei. In editorialul din acea zi imi exprimam timid speranta ca macar de data aceasta sarbatoarea nationala va depasi granitele intolerantelor partinice, devenind un moment solemn al intregii natiuni. N-a fost sa fie asa. Sarbatoarea a fost umbrita de huiduieli si fluieraturi de stadion. Nu sunt, nu pot fi de acord cu asa ceva. Nu pot sa nu vad in dl Constantinescu, mai intai de toate, institutia-simbol a natiunii. Mi-e teama insa ca huiduielile n-au fost adresate institutiei, ci omului in care unii dintre compatriotii nostri vad cauza tuturor relelor. E nedrept si neadevarat. Dar la fel de nedrepte erau huiduielile pe care partizanii de ieri ai dlui Constantinescu le adresau, la aceleasi ocazii, presedintelui Iliescu, fara ca presedintele de astazi sa faca ceea ce reproseaza azi adversarului sau: sa se delimiteze de o astfel de modalitate de exprimare.

O vorba din popor spune: „Ce tie nu-ti place, altuia nu face'. Si orice neglijare a semnificatiei sale se razbuna. Din pacate, se razbuna pe noi toti, cei care suntem catalogati drept necivilizati.