Punctul pe Y / sâmbătă 04 decembrie 1999 Nr:

Bingo!

Este pur si simplu uluitoare frenezia cu care romanii s-au repezit asupra ultimei gaselnite in materie de vanzare a iluziilor: Bingo! Atat jocul de la Antena 1, cat si cel de la PRO TV (ce urmeaza a fi completate cu un altul, la TVR) aduna un numar record de certificate de speranta: cu cat sunt mai multe zerourile ce in- dica marile castiguri, cu atat inseamna ca mai multi romani si-au pierdut speranta de a avea o viata mai buna prin mijloacele clasice: munca, tenacitatea, disciplina, priceperea.

Hazardul, norocul redevin stelele calauzitoare ale unei natiuni in deriva, ce a mai naufragiat de cateva ori navigand cu CARITAS-urile, si cu bancile, si cu fondurile de investitii... Pana una-alta, BINGO pare a fi cea mai corecta - daca se poate spune asa, si cea mai sigura - iarasi, daca ne putem hazarda sa zicem - cale de a-ti schimba viata peste noapte.

Filosofia jocului e una simpla: din tot ce se joaca, jumatate se ofera in castiguri. Iar de castigat, cineva castiga obligatoriu. Argumente suficiente pentru a pune pe jar o tara care, duminica seara, da peste cap indicii clasici de audienta ai televiziunii. S-ar putea spune ca nu e nimic rau in aceasta noua febra a aurului. Statul isi incaseaza prompt si la centima drepturile si, in haznaua finantelor, se aduna ce nu se aduna din accizele la tutun si la alcool.

Dincolo de acest aspect pragmatic, eu cred ca se ignora un lucru: formarea si consolidarea - in acest fel - a unei filosofii de viata paguboase pentru stat si individ - neincrederea funciara in valoarea morala si sociala a efortului propriu. Si impamantenirea ideii ca, in societatea pe care o construim, jaful si norocul sunt cei doi poli fundamentali ai oricarui progres.

Bingo!