Punctul pe Y / marți 23 mai 2000 Nr: 14

Invartitul in jurul cozii

Ce este, la urma-urmei, toata povestea asta cu Costea? De unde pleaca si tinde vrea sa ajunga? Daca dorim sa sistematizam putin discutiile, interviurile si acuzele din ultimele zile putem ajunge la cateva concluzii. Iata-le:
Afacerea Costea este o bomba cu efect intarziat, manufacturata cu ceva timp in urma si pusa acum, in ajun electoral, sub fundul principalilor competitori la presedintie.
- Problema PDSR-uIui nu este ca le-a facut Costea afise electorale (eu cred, de pilda, ca povestea cu sponsorizarea e reala si ca ideea cu facturile a fost lasata la urma, in caz de infrangere. Daca PDSR castiga, Costea nu mai facea nici o factura, si ar fi incercat sa-si recupereze banii pe altei cai) ci stergerea urmelor din vama. Ăsta e lucrul pe care oamenii dlui Iliescu trebuie sa-1 lamureasca: a fost un ordin sau o initiativa?
- Problema dlui Constantinescu nu este ca l-ar fi luat si el in brate pe Costea (in a carui buna credinta trebuie sa fi crezut), ci ca nu a avut Ia indemana informatiile necesare pentru a-i verifica cu exactitate statutul. Si, cine stie, daca cumva, scapat de problemele cu fiscul francez, Costea n-ar fi putut fi util sco- purilor propuse.
- Problema ApR-uIui nu este ca ideea acestei formatiuni s-ar fi copt pe Sena. Si ce daca? Putea sa se coaca si in Zanzibar - daca ideea era buna, ea se verifica,in practica electorala. Problema dlui Melescanu si a colaboratorilor sai este ca s-a dezis, fara nici o jena, de cel caruia-i datorase ceva - si nu putin. Daca ar fi recunoscut cinstit, din primul moment, relatia cu Costea, scandalul n-ar fi avut probabil amploarea pe care i-au dat-o balbaielile si negarile tuturor celor care au avut de-a face cu el.

Si, in fine, problema noastra, a celorlalti, este: cat de mult va afecta aceasta disputa sansele electorale ale oamenilor si formatiunilor? Percepe simplul cetatean ceva din ceea ce tot intorc pe toate fetele ziarele si televiziunile? Sau zice: voi cu ale voastre, eu cu ale mele! Cine-mi va asigura slujba, hrana si traiul decent? Daca Costea asta e in stare, il aleg pe el! Altfel zis, atata timp cat nu se pune degetul pe rana si nu spunem clar ce este ilegal si penal, si cine raspunde, nu vom face altceva decat sa ne invartim flamanzi in jurul cozii, sperand ca intr-o buna zi o vom devora.