Punctul pe Y / luni 20 octombrie 2003 Nr: 1078

Demisia de onoare

Rasfoiesc niste ziare din urma cu vreo 10-11 ani si dau peste episodul cu scandalul in centrul caruia s-a aflat ministrul Culturii de atunci, Petre Salcudeanu. Anuntul publicat de presa specifica faptul ca dl Salcudeanu a optat pentru varianta de a-si prezenta demisia pentru ca acest scandal sa nu aduca atingere onoarei institutiei pe care o reprezinta.

Stranii obiceiuri mai aveau unii politicieni din urma cu un deceniu! Pentru cine nu-si mai aminteste, am sa precizez faptul ca fostul ministru a fost victima unui montaj la a carui realizare au colaborat un jurnal de opozitie si un cuplu de salariati cu ceva probleme prin minister. Mai precis, seara, tarziu, dl Salcudeanu a fost pozat de catre comandoul care astepta la usa semnalul salariatei-momeala, intr-o tinuta usor neglijenta, martorii oculari sustinand ca nu ar fi avut slitul pantalonilor incheiat la totii nasturii.

Dl Salcudeanu n-a fost acuzat de hartuiala sexuala, viol, coruptie sau deturnare de fonduri (comunitare)! Nu. Domnia sa a fost tintuit la stalpul infamiei din cauza slitului! Din cauza aceluiasi slit a fost nevoit (nu l-a obligat nimeni!) sa-si dea si demisia de onoare.

Intre timp, Romania si politicienii sai, au evoluat substantial. Demisia de onoare a disparut din vocabular si din uz. Astazi, oamenii politici rezista darz, pe baricada, indiferent ce li s-ar reprosa si indiferent de cat de grave sunt acuzatiile. Intr-un mod extrem de original, cei in cauza considera ca daca au o problema, aceea e a lor, personala, si n-are nici o legatura cu functia pe care o ocupa. Cu alte cuvinte, daca plagiez ceva, daca favorizez un membru de familie, daca fac lobby pentru nu stiu ce investitor, o fac in calitate de persoana privata si ma priveste personal! Deci, n-are nici un rost sa-mi dau demisia si nici nu are rost ca cineva sa-si bata capul ca sa ma demita.

O singura problema au politicienii nostri: daca ignora cu talent, mint fara! N-au depins inca arta negatiei elegante, a explicatiei transante. Inca se mai bilbaie, dau din colt in colt, se contrazic de la o ora la alta. Cu rabdare, insa, o vor invata si pe asta.