Punctul pe Y / vineri 09 februarie 2001 Nr: 236

Valentin & Halauin

De la o vreme, sfintii nostri traditionali, de genul lui Ion, Gheorghe, Dumitru, Vasile, Ilie sau Nicolae si sarbatorile din aceeasi categorie, precum Floriile, Boboteaza, Sanzienele, Rusaliile, BunaVestire se retrag, sfioase, in spatele vietii publice, timorate de prezenta agresiva a unor noi veniti care se bucura de suportul mediatic al unor posturi de televiziune sau publicatii. Este cazul, din saptamana viitoare, al Sfantului Valentin, patron - in calendarul anglo-saxon - al indragostitilor. De vreo cativa ani incoace sfantul acesta face ravagii in randurile tineretului PRO-occidental, plictisit de dascaleala bisericeasca a bunicilor, care-i tot intoxica cu sfintii demodati ai calendarului ortodox. Si cu sarbatorile aceluiasi calendar care n-au nimic din fastul si stralucirea Halloween-ului pe care-l promoveaza firmele straine cu dare de mana in coloniile lor dambovitene. Daca tot ne-a coplesit fast-food-ul, de ce nu ne-ar coplesi si dovlecii cu luminatie interioara sau inimioarele stacojii, cand vrem sa pasim nu doar in Europa, ci si peste ocean, daca e posibil?

Imi vine sa cred chiar ca, printr-un protocol secret, accesul nostru in Uniunea Europeana si NATO a fost indisolubil legat de venerarea Sfantului Valentin si a Halloween-ului, si ca asumarea Zilei Recunostintei nu-i decat o chestiune de luni, pana la alinierea noastra definitiva la civilizatia occidentala.

Tot regretul pentru Sfintii nostri, de care nici parintii nu-si prea mai aduc aminte cand isi boteaza copiii. Le-a trecut vremea. A venit timpul Valentinilor si al Halauin-ului.