Punctul pe Y / sâmbătă 08 august 2009 Nr: 2830

Triumful spagii la Constanta

Emotionante scenele de bucurie inregistrate joi la Constanta: lacrimi de fericire, imbratisari, exclamatii de multumire! Ce se intampla Pur si simplu, cei vreo 30 de politisti de la Rutiera, arestati pentru mita si coruptie, au fost eliberati de instanta! Dupa doua runde de retineri! Dreptatea a iesit la iveala - a explicat cineva, unul dintre cei convinsi ca oridecate ori rezultatul este in favoarea sa inseamna cu justitia functioneaza.

Numai ca de data asta justitia a functionat pe procedura, nu pe dreptate! Judecatorii au constatat ca cei 30 de politisti spagari fusesera retinuti de altcineva decat cine ar fi trebuit. Adica, in cazul lor, putea sa-i umrotectia informativa si de la Parchet, pentru ca ei erau cei care-i urmareau de multa vreme pe corupti si aveau si dovezile necesare.

La momentul primei retineri, operatiunea a reprezentat o lovitura dura pentru politia constanteana: mai mult de un sfert din efectivele acesteia trecuse dintr-o parte a legii in alta. Sefii se plangeau ca, in prag de sezon estival, nu mai aveau cu cine sa lucreze. Adica nu mai avea cine sa stranga spagile si sa le transmita mai departe, conform algoritmului, imi spunea un lucrator din sistem, care-mi relata si faptul ca un fost sef al lui, ii trimitea spre rezolvare dosare din care uita sa-si ia spaga.

Pentru orice om de bun simt, procentajul coruptiei care rezulta din operatiunea de la Constanta este enorm! Adica un politist din patru sa fie incorect? Daca facem insa o comparatie doar cu cazurile evidentiate de anchete - intre care scandalul premiselor de la Pitesti sau de prin alte parti, cred ca evaluarea e modesta. Din nefericire - si aici imi pare rau ca sunt nevoit sa-i pun in aceeasi oala pe unii dintre politistii de circulatie cu care am colaborat jurnalistic de-a lungul vremii si care s-au dovedit a fi integri si nesupusi tentatiilor - Circulatia ramane sectorul cel mai infectat de viruslul coruptiei. Pentru ca aici posibilitatile de tranzactionare sunt mai mari decat in alte parti, iar deciziile mai subiective. Cand ceea ce s-a intamplat la sectorul „permise” din Tunari, unde printr-o buna organizare s-au eliminat „portitele” aducatoare de beneficii, se va putea extinde si instaura in sistem, vom asista la o imbunatatire a ratingului. Pana atunci, ceea ce s-a intamplat joi la Timisoara ramane ca o victorie a abuzului (legalist) impotriva bunului simt si a decentei. Nu-mi ramane decat sa sper ca DNA-ul, cel mult prea implicat in rafuieli politice, va gasi timpul necesar spre a se ocupa de acest caz si de a nu-l lasa sa faca din niste spargatori, eroi.