Punctul pe Y / joi 30 iulie 2009 Nr: 2822

Presa: "Beneficiar si turnator" de evenimente

Parca in nicio alta guvernare de pana acum nu s-a abatut urgia comisiilor parlamentare de ancheta ca in cazul Cabinetului Boc. Nu mai putin de “2+1” dintre titularii de portofolii au intrat deja sau intra in vizorul DNA pentru presupuse fraude si deturnari de fonduri. Si asta abia la inceput de mandate, cand ai zice ca personajele nici nu stiu prea bine cu ce se ocupa. Daca la Ridzi si Nemirschi schema e simpla - incredintarea de contracte fara licitatii unor firme prietenoase prin care se dreneaza o buna parte din sumele dedicate “unor evenimente” - in cazul Elenei Udrea situatia e nitel mai complicata, pentru ca aceasta a insotit “drenajul” de unele masuri de prevedere, chiar daca aflate la limita legii. In ce o priveste pe sefa de la Turism, principala ei problema este cheltuirea aiuristica a unor sume enorme, pe cai extrem de putin folositoare domeniului pe care-l pastoreste.

In toate cele trei cazuri - si in cele care vor mai urma - este vorba, de fapt, de altceva: pe afisul piesei care se joaca in culise scrie: ”Bani pentru partid”! Fie ei pedelisti, fie pesedisti, ministrii au fost mandatati de conducerile lor superioare sa scoata, pe orice cai, bani pentru cea mai importanta campanie electorala a sezonului, pe langa cele de mai mica amploare. In cazul ministrilor versati, cu stagiu in Executiv, se simte si se vede ca acestia nu s-au lansat orbeste in indeplinirea sarcinilor. Novicii, insa, n-au fost capabili sa dea dovada de aceleasi precautii si au ales cele mai simple - si mai vulnerabile - cai de sifonare a banilor.

Acuma sa nu facem eroarea sa ne imaginam ca Guvernul Boc ar fi cel mai corupt dintre cele care s-au perindat pana acum pe la Palatul Victoria. Nicidecum! Este doar cel mai “neomogen si mai flamand” dintre toate. Jaful la banul public s-a declansat devreme, inca din primele ore ale democratiei, numai ca opinia publica in general si presa in special n-au fost atat de atente si de... competente, as spune. Lectia tehnicilor de devalizare a fost un secret bine pastrat si transmis, adeseori din om in om, incat a fost nevoie de ani buni pentru ca mass-media sa poata ridica un colt al valului de discretie care le acopera. De acum, insa, se cam stie, si conform principiului “domino”-ului este de asteptat o reactie in lant, cam pe la toate ministerele si institutiile care practica astfel de metode.

Este, daca vreti, o dovada a rolului preponderent pozitiv pe care il joaca presa intr-o societate cu pretentii democratice. Aceeasi presa care a fost, in general, beneficiarul “evenimentelor” pe care le-a oglindit contra-cost, este si cea care da in vileag incorectitudinea si necinstea celor pusi sa gospodareasca tot mai putinul ban public.