Punctul pe Y / joi 16 iulie 2009 Nr: 2811

Luminita (Placinta) de la capatul "tunelului Ridzi"...

S-a stins un meteorit de pe cerul politicii romanesti. Dupa ce a brazdat orizontul luminand cu intensitatea scandalului final, s-a pierdut, undeva in zare.

Doamna Monica Iacob Ridzi a aparut in politica asa cum a disparut. Ca membra a „detasamentului portocaliu de femei al lui Basescu”, nu s-a ilustrat niciodata prin ceva deosebit. A inceput sa se vorbeasca despre ea abia atunci cand si-a asumat misia de indrumator a celui mai tanar vlastar din familia prezidentiala. A luat-o mai intai, pe EBA, ca stagiar la biroul sau parlamentar de la Bruxelles. Apoi, dupa ce a devenit ministru, si-a pus intreaga pricepere in slujba calauzirii acesteia pe potecile incurcate ale politicii. Doamna Ridzi s-a comportat ca un fel de doica a fragedei Juliete, aparand-o de tentatii si aratandu-i calea cea buna. In acest nobil scop a pus la bataie aproape toate resursele si logistica ministerului. Evenimentele create pe banii ministerului au avut ca prim obiectiv punerea in centrul lor a candidatei independente EBA si - probabil, pentru ca nu stim inca - sifonarea unor sume destinate campaniei propriu-zise. S-ar putea spune, deci, ca dna Ridzi a cazut victima (colaterala) determinarii cu care s-a pus in slujba nobilelor idealuri ale familiei prezidentiale, si convingerii ca aceasta va fi o pavaza suficient de puternica pentru a o scapa de toate necazurile.

Lucrurile nu au mers asa. Ci spre finalul dramatic al cunoscutei piese a lui Shakespeare. Doar ca in locul Julietei, cea care a inghitit hapul mortal al demisiei a fost doica Monica. Si a facut-o abia in ceasul al 12-lea, cand toata drojdia scandalului s-a acumulat pana la nivelul exploziei. Procedand astfel, Monica Iacob Ridzi si-a dinamitat, poate definitiv, cariera politica. Indiferent de rezultatele anchetei (pe care o va face sau nu DNA) ea va ramane cu stampila incorectitudinii si a incompetentei. Insusi presedintele s-a delimitat de ea, in stilul sau cunoscut, chiar daca a lansat, ca motivatie, diversiunea cu complotul politico-mogulistic. Nici „coalitia” PSD-PNL si nici oamenii lui Vantu nu au pus-o pe doamna Ridzi sa amestece treburile ministerului cu campania electorala. A facut-o din proprie initiativa. Si a facut-o cum nu se poate mai prost.

„Scandalul Ridzi” va greva asupra bugetului de popularitate si al partidului, si al presedintelui. E greu de estimat, acum, cate procente il vor fi costat pe presedinte „incidentul” Ridzi.

Uite, insa, ca la capatul tunelului guvernarii peledisto-pesediste, apare o luminita: este doamna Placinta, pupila domnului Flutur. La carma sportului si tineretului roman se face schimb de favorite: cea a dlui Basescu ii lasa locul celei a vicepresedintelui de la Suceava. Femeie de afaceri (ca si dna Ridzi, dealtfel) doamna Luminita Placinta va incerca sa croiasca costul (specialitatea domniei sale) ministerial pe masura si experienta proprie. Tragem nadejde ca va reusi macar sa nu repete greselile predecesoarei. Adica va sti sa faca altele...