Punctul pe Y / vineri 03 iulie 2009 Nr: 2801

Pogea: nesimtire de (13) milioane!

Guvernul asta pare sa nu fie alcatuit din oameni cu simtul realitatii. Nici macar cu bun simt. Cum astfel ar putea fi catalogat faptul ca inginerul Pogea semneaza, fara a-i tremura mana, decizia prin care acorda subordonatilor sai „prime de vacanta” de peste 13 milioane de auro? In plina criza si pe fondul clamarii neobosite a nevoii de austeritate bugetara. Practic, ministrul Finantelor, cel pus de lege sa gospodareasca cat mai cu grija banul public, baga mana pana la cot in „haznaua” bugetara pentru a-si rasplati subordonatii. Pentru ce? Pentru nimic.

Ministerul de Finante este departamentul cel mai obez al Guvernului, cu cei mai multi functionari care freaca menta un an intreg iar cand vine vacanta au nevoie de un stimulent pentru a se bucura de ea. Este de notorietate faptul ca pe la organismele fiscale se intampla cele mai mari si mai dese spagi de la agentii economici care nu mai stiu cum sa se descurce din cauza reglementarilor buimace pe care le emit pe banda rulanta aceiasi functionari. Ca sa le mai reduca din stress, ministrul lor le face acum cadou din pusculita nationala in care tot ei aduna mai putini bani, nu mai putin de 13 milioane de euro. E putin, zice Pogea, ca se imparte la multi! E mult, zicem noi, atata timp cat Guvernul se scobeste prin toate buzunarele ca sa scoata un banut pentru pensionari sau pentru dascali.

Ce face dl Pogea fac si alti ministri, care pe o parte se plang ca n-au bani pentru lucruri importante, iar pe alta gasesc intotdeauna resurse sa-si multumeasca subordonatii. Guvernul da astfel impresia unei administratii extrem de exigente cand e vorba de altii, dar foarte culant cand vine randul alor sai. Povestea asta nu este altceva decat o continuare a sirului de balbaieli si inconsecvente ale unui Guvern confruntat cu propria sa incompetenta si decizie de a pune piciorul in prag. Au trecut sase luni de presiuni si dl Boc n-a reusit inca sa reduca schemele gonflate ale aparatului administrativ cu nici un post. Agentiile sunt tot atat de multe ca pe vremea lui Tariceanu, ba chiar parca au mai aparut cateva. Doamna Ridzi organizeaza paranghelii electorale pe banii ministerului iar doamna Udrea obtine tichete de vacanta pentru tot romanul. Criza inainteaza cu pasi vioi iar anticriza ramane inca o notiune extrem de confuza. Singurul lucru care functioneaza ireprosabil e tocarea banului public. Cu mult tupeu.