Punctul pe Y / vineri 26 iunie 2009 Nr: 2795

Bomboana de pe coliva Camerei de Comert

Un vis frumos pare sa se fi destramat odata cu votul de marti din Camera Deputatilor. Visul apartine lui Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si reprezinta „cadoul” pe care unii parlamentari urmau sa i-l faca, punandu-i pe tava incasarile de la Registrul Comertului.

Bucuria - caci a fost si o secventa bucurata - a fost de scurta durata. Desi au votat in favoarea acestui transfer dubios 157 din cei 232 de deputati, doar 71 opunandu-se, proiectul de lege privind trecerea Oficiului National al Comertului din subordinea unei entitati a statului - Ministerul Justitiei, in ograda unui ONG - Camera de Comert si Industrie n-a putut sa devina realitate deoarece, fiind vorba de o lege organica, avea nevoie de doua treimi din voturile totalului deputatilor. Au lipsit 65 de voturi pentru ca dl Vlasov si compania sa se poata bucura de roadele (financiare) ale Registrului.

Povestea asta are un anumit talc. Ea ilustreaza perfect atingerea unei culmi: aceea in care statul se fura singur, cu acte in regula! Pentru ca transferul unor venituri bugetare in folosul unei entitati private nu poate fi numit altfel. Iar faptul ca 157 dintre alesii nostri au convenit cu seninatate la un asemenea furtisag, caruia au incercat sa-i dea o forma legala spune multe despre responsabilitate si interes general.

Camera de Comert si Industrie a Romaniei a inflorit pe vremea cand Registrul se afla in subordinea sa. Asa s-a intamplat la inceputuri, sa fie mai iuti de mana cei de acolo. Cand s-au iscat bataliile interne pentru impartirea cascavalului nemuncit, premierul Nastase a rezolvat problema dintr-un foc: a trecut - asa cum era si normal - Registrul in subordinea statului, la Ministerul Justitiei. Guvernul liberal al lui Tariceanu a facut mai multe tentative de a repara aceasta „nedreptate”, prin care avocatul Vlasov (socrul ministrului David si sef de filiala liberala) spera sa redreseze situatia Camerei, intrata in regim de avarie de pe urma unui management dezastruos. Dealtfel, prin promisiunea ca va repartiza Camerelor teritoriale cate o particica din veniturile pe care urma sa le realizeze de pe urma registrului a si reusit sa rastoarne vechea conducere si sa puna mana pe ROMEXPO, pe care a devalizat-o sistematic. Initiativa legislativa, promovata de un alt acolit al sau - fostul ministru Silaghi de la IMM-uri - urma sa desavarseasca acest plan, numai ca guvernarea liberala s-a sfarsit inainte ca manaria sa reuseasca (in parte si datorita opozitiei ministrului Predoiu, care stia ca poate avea necazuri daca-si pune semnatura pe un asemenea document).

Visul frumos al lui Vlasov tinde sa se transforme in cosmar. Odata ROMEXPO pus pe butuci, Camera nu mai are, practic, din ce sa-si plateasca cheltuielile curente, inclusiv folosinta Rolls-Royce-ului cu care circula presedintele Vlasov printre zdentarosii sai supusi.