Punctul pe Y / marți 23 iunie 2009 Nr: 2792

Sase luni de guvernare: rezultat - zero!

Guvernul face bilantul celor sase luni de guvernare. Il vom auzi pe primul ministru turuind cu cadenta-i specifica despre ce grozav s-a descurcat Coalitia in acest prim semestru de guvernare. Noroc ca premierul e jurist si - la fel ca si unii dintre ministri sai - nu prea se pricepe la matematica. Altminteri, in cifre seci, bilantul sau ar arata un rezultat semnificativ: zero!

Guvernul bipartit condus de Emil Boc a venit la putere pe fondul crizei. Cu obiectiv unic: intampinarea si contracararea efectelor acesteia. Alte guverne au avut alte prioritati: stoparea inflatiei, integrarea europeana, lupta cu coruptia. Boc a avut criza. Si „greaua mostenire” liberala la care democratii sai au contribuit pret de doi ani din patru. Ceilalti doi au fost „acoperiti” de actualul partener de guvernare. Cu aceleasi efecte.

Ei bine, la sase luni de cand a pornit cu avant sa combata criza ne vom trezi cam pe acolo de unde am plecat. In sensul ca Guvernul Boc n-a reusit sa puna in aplicare nici macar unul dintre numeroasele proiecte anuntate cu pompa la preluarea fraielor. Nici macar celebra „prima casa” - un paleativ, la urma-urmelor, nu a reusit sa iasa din ceata nepotrivirii de caracter cu bancile.

Este cel putin surprinzator cat de bine, de clar, vad lucrurile politicienii cand nu sunt la putere, si cat de prost se descurca la examenul practicii. Boc parea sa stie foarte bine ca cea mai eficienta masura de contracarare a efectelor crizei este stimularea productiei in domenii in care statul este principalul beneficiar: este vorba despre lucrari publice, de infrastructura, de servicii. Comenzile. guvernamentale aveau sa puna in functiune mecanismele economice de pe orizontala, compensand scaderile din alte domenii. In plus, bugetul putea fi alimentat cu venituri din taxele pe salarii si pe cifra de afaceri. In loc de asta, inginerul Pogea a aruncat pe piata tiribomba impozitului forfetar, care nu numai ca nu a dus la incasari suplimentare, dar le-au si diminuat pe cele existnte - pentru ca, desi nu aveau beneficii, mii de microintreprinderi plateau salarii si asigurari!

Guvernul a cazut rapid in capcana teoriei „magarului lui Buridan”, in loc sa relaxeze fiscalitatea pentru stimularea economiei, au acutizat-o cu efectele de rigoare. Drept urmare, la sase luni s-a si revizuit prognoza de recesiune de la 4%, la 6,5%. Fiti linistiti, e doar una intermediara. Cum doar consumul de gaze - indicator cert al productiei - a scazut cu 16%, nu va trece mult pana la o noua rectificare, in jur de 10%. Iar de aici pana la „derapajul” invocat optimist de presedinte, de circa 15%, nu va mai fi decat un pas. Va fi „cadoul” de prezidentiale al unui guvern nepriceput si mincinos.