Punctul pe Y / miercuri 18 februarie 2009 Nr: 2433

Nu-i pace sub maslinii Coalitiei...

Premierul Boc nuanteaza: promisiunile electorale vor fi respectate atat cat permite economia! Cu alte cuvinte, desi v-am promis luna de pe cer, o sa va dam ce se mai gaseste pe pamant. Logic. Nu faptul ca nu poti da mai mult decat ai e gresit, ci acela ca atunci cand iti doresti ceva nu te mai impiedici de logica si de realitate. Dar asta a devenit deja un lucru banal si ma indoiesc de faptul ca cei carora li s-a vanturat prin fata ochilor momeala unei dublari a lefurilor sau a cresterii substantiale a pensiilor mai cred in chestia asta, desi unii se mai agita.

Unul dintre efectele perverse ale crizei este acela ca ea se amplifica, artificial intr-o anumita proportie, pe baza proiectilor pesimiste si a comportamentului retractil. Deja valul psihologic ne-a atins dur, inainte ca cel real sa se abata asupra noastra. Pentru Guvern, este un moment ideal: in numele crizei se pot lua cele mai nerealiste si mai aberante decizii! Cine sa le mai despice in patru? Bugetul este materialul didactic pe care chirurgul Boc face disectie si transplanturi inutile. Aproape niciun ministru nu a primit ceea ce a cerut. Intr-un fel este chiar firesc. Niciodata banii nu vor fi destui - este o regulaa cu care se confrunta si cele mai avansate economii. Problema tine de o scala a necesitatilor reale si de pragul minim, sub care exista amenintarea colapsului. Avand in vedere larga majoritate de care dispune coalitia, procesul alocarilor bugetare ar fi trebuit sa se desfasoare in deplina liniste si armonie. Iata insa ca lucrurile nu stau asa. Samanta de scandal vine de la fostul ministru Dragnea care lanseaza chiar un apel la nesupunere politica, invitand parlamentarii de Teleorman sa nu voteze bugetul. Un asemenea comportament are o singura explicatie: Dragnea a apucat-o deja pe traseul desenat de strategii de culise ai lui Basescu: dezmembrarea treptata a PSD-ului, pana la obtinerea procentajului necesar pentru ca democratii sa poata guverna singuri. Ragazul pana la care Dragnea va face pasul, public, e scurt. Va urma o veritabila hemoragie care-l poate lasa pe Geoana in minoritate absoluta, probabil chiar inaintea Congresului.

O alta problema tine de joaca de-a austeritatea. Dl Boc a pornit vitejeste la drum, taind cu vorba in stanga si-n dreapta. Pentru a masca ceea ce adauga. Crearea Ministerului Turismului, doar pentru a i se gasi doamnei Udrea o ocupatie, mi se pare cea mai nerusinata miscare pe care o face noua putere. Cu un buget cat al Camerei sau al Senatului, acest minister n-are alt rol decat sa organizeze protocoalele in cursul carora doamna ministru isi etaleaza ignoranta si pretentiile fara acoperire, intr-un moment in care turismul roanesc, privat suta la suta (insasi doamna ministru aflandu-se, ca propietara de hoteluri, intr-un oarescare conflict de interese) nu are nevoie decat de un organism de reglemantare, nu de ditamai aparatul birocratic. De altfel, premierul n-a rezolvat nici macar problema ciupercariei de agentii guvernamentale, de care si-a dat seama ca are nevoie pentru a-si planta oamenii de incredere de la Cluj.

Nu-i pace sub maslinii Aliantei: de la apeluri la insubordonare si injuraturi, se va ajunge curand la busculade si la reglari de conturi in stilul celor pe care le exerseaza de zor lumea interlopa...