Punctul pe Y / marşi 17 februarie 2009 Nr: 2432

Atentie la buzunare! Se-ntorc romanii din Europa!

Daca furtul de la Ciorogarla mi s-a parut a avea conotatii suta la suta romanesti, nationale adica, ce s-a intamplat la Cluj este primul hold-up dupa model occidental care se produce in tara noastra. Modul de actiune, rapiditatea si pierderea urmelor imi apar ca rezultatul unui plan bine pus la punct si efectuat de profesionisti.
Iata deci, ca pe piata romaneasca isi fac intrarea profesionistii in ale infractionalitatii! Este un semnal ca, de acum inainte, politia nu va mai avea de-a face cu cativa disperati sau insi fara minte care-si incearca norocul: va avea in fata un veritabil sistem de operare. In fata caruia va fi neputincioasa.

Jaful de la Cluj reprezinta cel mai clar semnal ca in viata noastra se schimba ceva. Si se schimba pentru ca incep sa ni se intoarca acasa borfasii scoliti la academiile infractionale ale tarilor dezvoltate. Se intorc pentru ca, in fata crizei, au de facut fata concurentei locale. Banditii si talharii de prin Italia, Spania, Franta sau Germania nu mai sunt dispusi sa imparta piata cu romanii. Asa ca acestia vin sa-si exerseze talentele intr-un loc care are macar avantajul ca nu e pregatit pentru asa ceva. Bancile din Romania au mai invtat sa lupte cu talharii din interior, care le umbla la conturi, nu cu cei din afara, care dau buzna si sunt gata sa traga cu pistoalele in tot ce misca. Pana acum bancile s-au bazat pe stat si pe politia acestuia, fara a-si mai bate capul cu propriile masuri de securitate, care ar fi implicat si o serie de cheltuieli in plus. Au facut, cum s-ar spune, economii. De acum, insa, vor trebui sa bage mana adanc in buzunare si sa invete sa se pazeasca. De asemenea, profesia de lucrator intr-o filiala bancara incepe sa devina una de risc. Probil ca patronii vor trebui sa le acorde sporuri de risc si despagubiri in caz de atacuri armate cu consecinte dramatice. Dar nu in ultimul rand, politia este cea care va trebui sa invete sa-si exercite acest rol: sa poata interveni rapid, sa dispuna de negociatori - pentru ca vor aparea, cu siguranta, situatii de luare de ostatici, sa dispuna de tehnica si procedurile necesare unor interventii in forta.

Este, acesta, o parte din pretul pe care il platim globalizarii si intrarii in 'lumea buna'. Sa-i multumim lui Dumnezeu pentru relativa liniste pe care am avut-o pana acum si sa invatam sa convietuim cu starea de pericol si nesiguranta pe care o aduce cu ea criza si revenirea pe meleagurile natale a contingentelor de 'exploratori' pe care le-am expediat sa vada cum e lumea. Este limpede ca atat numarul cat si gravitatea infractiunilor violente vor creste. Din nefericire, politia intampina acest fenomen cu ministri schimbati pe banda rulanta, cu un buget sub nevoiu si cu un cronic deficit de personal uzual - nu mai vorbesc de cel calificat. Pana una-alta: atentie la buzunare!