Punctul pe Y / sâmbătă 10 ianuarie 2009 Nr: 2401

Demonopolizarea desapezirii

Oprescu poate sa rasufle usurat: prima zapada din aceasta iarna n-a mai luat prin surprindere - ca de obicei - municipalitatea.

Evident, nu este doar meritul primarului, care a lasat nitel deoparte populismele si recordurile pentru Guiness Book si s-a concentrat pe fluenta (scuzati eufemismul) circulatiei. Este, in primul rand, meritul naturii, care a trimis din ceruri doar o rafala de nea. Iar in al doilea, este meritul companiilor de salubritate, care n-au dorit sa-si strice reputatia si sa-si pericliteze contractele, asa incat au scos pe strazi, la inaintare, toate trupele si armamentul din dotare. Daca ar fi sa se faca un clasament al acestei prime campanii, pe primul loc se situeaza ROMPRESTUL, care actioneaza in sectoarele 1 si 5. Mai nou venita pe piata salubritatii Capitalei, compania a avut de infruntat nu doar concurenta (adesea neloiala) a celorlalti furnizori de servicii, dar si feluritele arme politice puse in functiune de acestia. Sectorul 1, unul dintre cele care dispun de cea mai mare suprafata de drumuri principale, utilizate la cote inalte, a iesit cu bine din incercare, cu atat mai mult cu cat ochii iscoditori ai presei sunt pe el, fiind cel mai la indemana pentru echipele de televiziune si reporterilor de teren. Nu ne ramane decat sa speram ca Cel de Sus nu ne va pune la incercare prea tare in continuare si ca vom reusi sa o scoatem la capat. N-as abandona insa aceasta tema fara a face cateva observatii.

Prima este ca incep sa se vada cu claritate efectele benefice ale de-monopolizarii acestui serviciu public. Exlcusivitatea vechiului RASUB a fost preluata, printr-o serie de inginerii puse la cale de fostele administratii, de catre o companie asa-zis mixta (REBU), la care primaria era si prestator si beneficiar. Un evident conflict de interese care a facut, ani la rand, sa nu poata fi tras nimeni la raspundere pentru evidentele nereguli si pentru activitatea nesatisfacatoare a acestui grup. Insasi caciula acestui serviciu public era prea mare pentru un singur operator. Luptele de gherila care au inceput odata cu rezilierea contractului „istoric” de catre cateva administratii de sector au avut efecte contondente, declansandu-se adevarate lupte de strada intre echipele companiilor rivale. La varf, disputa s-a axat pe contestarea in serie a licitatiilor cu rezultate neconvenabile, blocandu-se luni in sir desfasutrarea activitatii de salubritate. Abia acum incep sa se vada rezultatele benefice ale eliminarii monopolului, intre companiii declansandu-se o concurenta reala din care primul dintre cei care au de castigat este cetateanul. Probabil ca efectele concurentei se vor vedea in continuare si pe planul deszapezirii, ceea ce ar putea sa faca ca, macar in unele sectoare, muntii de zapada scosi in pripa din carosabil, sa nu reziste pana cand primavara le va hotari, in mod natural, soarta.