Punctul pe Y / marşi 16 decembrie 2008 Nr: 2389

Liderul opozitiei

Jocurile par sa fie facute. Si social - democratii si democrat - liberalii au ajuns la faza finala in care-si vor pune semnatura pe documentul care are in vedere binele Romaniei, intr-o guvernare frateasca de patru ani. Si Geoana si Boc incearca sa convinga natia ca ceea ce s-a negociat sunt programele, nu functiile. Au participat la elaborarea lor - ne spune invingatorul moral al alegerilor - cei mai buni specialisti pe care-i avem.

Cu, bineinteles, cei mai buni specialisti pe care-i au ei. Inclusiv cel mai bun specialist al tarii care este presedintele. Si care, echidistant cum ii sta bine unui presedinte, nu s-a amestecat in treburile acestora. S-a rezumat doar sa recomande alor lui sa nu mai iasa in fata cu aceleasi figuri obosite si sa scoata la joc oameni tineri. Ca sa auda cum trebuie.

Eu, nu stiu de ce, dar cred ca marea bataie de cap pentru negociatori n-au fost programele - pentru ca aici, de bine, de rau, toti vor cam acelasi lucru: Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere, vorba ilustrului analist care a fost nenea Iancu. Cred ca bataia mare a fost pe portofolii. Ce pastram noi si ce luati voi. Cate ministere de imagine raman la noi si cate ministere de „resurse” luati voi. Pe cine puneti in fruntea lor va priveste. Acest principiu de neamestec in treburile interne ale celuilalt partid ii va face, desigur, viata grea lui Stolojan. El va fi premier peste jumatatea proprie de guvern. Pentru cealalata va trebui sa negocieze de fiecare data cu vicepremierul pe care il vor planta social - democratii. Va fi exact ca in primii doi ani de guvernare a lui Tariceanu.

Pentru liberali, „alianta FSN” a fost un dus rece. Siguri ca nu pot lipsi din variantele posibile, ei au supralicitat pana la nivelul la care s-au exclus din joc. Pretentia - absurda, in situatia celor doar 20 de procente ale lor - de a avea ei sefia guvernului, le-a adus un cadou neasteptat: sefia Opozitiei. Este un privilegiu pe care daca lucrurile merg asa cum crede Basescu, nu li-l va contesta nimeni. Nici macar UDMR-ul, ajuns pe banca rezervelor impotriva dorintei lor si a obisnuintei de a fi mereu in barca puterii: ferm hotarati sa nu accepte o participare umilitoare - adica una care sa le dea doi-trei secretari de stat, dupa ce s-au lafait in cateva ministere care au fost doar ale lor, maghiarii isi vor putea manifesta demnitatea neacceptand controlul liberalilor si formand o opozitie separata, daca se poate spune asa ceva.

Oricum, ca lider al Opozitiei, ex-premierul Tariceanu va avea privilegiul de a-si continua meciurile cu rivalul sau din Alianta D.A. Numai ca de data aceasta el va fi cel care va ataca in permanenta, dandu-i lui Basescu ocazia sa-si exerseze talentele de presedinte - aparator.

P.S. Acesta articol a fost redactat inaintea anunatarii retragerii lui Theodor Stolojan din functia de prim-ministru.