Punctul pe Y / vineri 05 decembrie 2008 Nr: 2380

Uninominalul - un experiment ratat

Nu doar clasa politica, ci mai ales alegatorii au ajuns rapid la o concluzie: votul uninominal a insemnat o „teapa” de zile mari! Acordul cvasigeneral, determinat de oportunism si de adversitati asupra schimbarii sistemului de vot a facut ca ideea acestuia sa fie inghitita, practic, pe nemestecate! Singurul politician care a avertizat, deschis, asupra efectelor perverse ale acestui sistem a fost „vulpoiul” Viorel Hrebenciuc, intr-un moment in care a te opune semana cu fluieratul in biserica.

Toata tevatura a pornit de la lupta haiduceasca a presedintelui Basescu pentru o nebuloasa reformare a clasei politice. Votul pe liste a fost considerat nociv, imputandu-i-se vina de a cara in Parlament felurite persoane neavenite sau interesate, la adapostul firmei partidului sau a locomotivelor sale de imagine.

Aproape ca nici nu se mai stie acum cum s-a ajuns de la votul uninominal in doua tururi, propus initial, la aceasta strutocamila care se dovedeste a nu fi nici una nici alta - nici uninominal si nici lista, sau amindoua, dar intr-o combinatie toxica. Cred ca „scamatoria” apartine lui Tariceanu, care ca sa-i ia fata lui Basescu, cu referendumul lui, a adoptat formula asta modificata printr-o ordonanta de guvern. Dornic sa se termine odata cu tevatura, politicienii au imbratisat-o mai repede decit s-ar fi cuvenit, si pe mai negandite.

Rezultatele se vad: in primul rand, anomalia majora care face ca mai multe voturi sa nu aduca si mai multe mandate. Atat la votul general cat si local. Cum i-ar explica apologetii acestui uninominal lui badea Ion, cum se poate ca cel care castiga cele mai multe voturi intr-un colegiu, sa piarda in fata celui cu cele mai putine? Sau cum se poate ca un candidat care ia 34 de voturi, sa ajunga, bine mersi, in Parlament? Sau, si asta e cel mai greu lucru, cum se face ca intr-un demers de asigurare a unei reprezentativitati reale, patru milioane de alegatori raman, practic nereprezentati? Desigur, exista categorii avantajate si dezavantajate, ca in orice sistem. Dar de data asta contradictiile si nepotrivirile sunt prea flagrante.

Ati vrut uninominal - spalati-va pe cap cu el, ar putea spune cineva din afara. Nu e solutia potrivita. Probabil ca pentru viitorul ciclu electoral va trebui adoptata forma simplificata - aceea care a fost folosita la alegerile locale. Cu sau fara doua tururi.

Pana atunci, mergem inainte si „dormin” cum ne-am asternut, de buna voie si nesiliti de nimeni.