Punctul pe Y / vineri 31 octombrie 2008 Nr: 2351

"Sansa parlamentara" - eliminata de uninominal!

In zapaceala totala pe care a generat-o inghitirea pe nemestecate a votului uninominal, un lucru a scapat neobservat: care este modelul de succesiune pe locurile ramase vacante?

Pana acum era limpede: lista avea atatea nume cate locuri erau in respectiva circumscriptie electorala. Partidele care stiau, din sondaje, cate dintre aceste locuri erau eligibile, ii plasau acolo pe cei care trebuiau, musai, sa devina membri ai forului legiuitor, din varii motive - functii detinute pe linie de partid, autoritate in circumscriptii, clientela platitoare la campanie. Daca cineva se afla sub „linie”, el ramanea cu speranta ca daca i se intampla ceva celui de „deasupra” - deces, arestare, incompatibilitate, retragere din alte motive - locul revenea automat celei mai bune pozitii de pe lista de partid. Iese al nostru - intra al nostru, era deviza. Ceva incurcaturi au generat listele comune ale Aliantei D.A. dupa divortul din 2007: daca iesea un liberal si urmatorul pe lista era un democrat, cum se proceda? Sau daca era invers. Cele doua forte aliate au trebuit insa sa suporte consecintele gestului si sa inghita hapul ca locul lasat liber de unul de-al lor cum putea fi luat de unul de-al celorlalti.

Parlamentul actual a cunoscut un important proces de reimprospatare, evaluat intre 5 si 10 la suta. Sunt destul de numerosi parlamentari facuti peste noapte. Au existat si cazuri dramatice, precum cel al unui tip care doar cu cateva zile inainte sa se vacanteze un loc, si-a dat demisia din partidul pe a carui lista candidase si s-a inscris in altul. Astfel, sansa a fost de doua ori mai generoasa cu cel de sub el, pentru ca, teoretic, sperante nutreau doar cei de imediat sub linie.

Ce spune legea uninominalului? Ca distractia asta s-a sfarsit. Cel putin atata timp cat va functiona noul sistem. Indraznesc sa cred ca nu va functiona mai mult de un ciclu si ca, din 2012, politicienii se vor mai lumina si vor opta pentru un sistem mixt, mai echitabil si mai putin riscant. Acum, daca un candidat moare sau se retrage in timpul procesului electoral, partidul caruia-i apartine iese din joc. Daca devine indisponibil dupa dobandirea mandatului, in colegiul respectiv se vor organiza noi alegeri. Vom asista, probabil, la o stagiune aproape permanenta de alegeri „colegiale”, avand in vedere factorii care fac ca stabilitatea corpului legiuitor sa fie destul de relativa, din motive obiective sau subiective. Se pune, deci, cruce, sistemului prin care cineva putea sa ajunga parlamentar la noroc.

Cat e de bine sau de rau vor sti partidele insele, dupa ce vor trece de cateva ori prin astfel de situatii. Pana atunci nu le dorim candidatilor decat sa aibe o sanatate de fier, ca sa nu incurce lucrurile in toiul alegerilor pentru un nou (sistem de) Parlament. Un Parlament uninominal, cu membri alesi pe criteriul - destul de relativ - al propriei lor valori.