Punctul pe Y / sâmbătă 25 octombrie 2008 Nr: 2346

Ăsta-i mesaj electoral?

'Imi respect toti adversarii, chiar daca nu-i cunosc pe toti. Nu vreau sa fiu votat pentru ca acestia ar fi rai. Am sa duc o campanie si o sa raspund atacurilor venite din partea contracandidatilor doar daca sunt relevante pentru electorat'.

Este limpede ca aceste fraze nu puteau fi rostite de un politician roman in viata. Poate de un extraterestru, dar in niciun caz de cineva care traieste de aproape 19 ani in climatul politic din Romania. Pe ce ma bazez?

Unu: „Imi respect toti adversarii”. Pai daca-i asa, ce cauti nene in batalia asta? Respecta-i dar da-le la gioale - spune un celebru dicton fotbalistic. Daca-i respecti iti vor da ei tie si te vor scoate din cursa. E Legea Talionului: cucui pentru cucui!

Doi: „Nu vreau sa fiu votat pentru ca acestia ar fi rai”. Dar pentru ce? Pai cu bunatatea n-ajungi departe, stimabile. Sau daca ajungi, ajungi sub prag. Si acolo ramai. Tu trebuie si fii cel mai putin rau, pentru ca daca pozezi in altceva nu te mai crede nimeni. Lumea stie foarte bine cu cine are de-a face in perimetrul asta.

Trei: „Am sa duc o campanie respectuoasa!”. Hai ca esti culmea, dom’le. Respectuoasa? Adica cu „dumneavoastra”, cu „va rog” si cu „multumesc”? Cu asa ceva ai sa ajungi la un asezamant de caritate, nu in Parlamentul Romaniei, unde batalia se duce „care pe care” si „ba pe-a mamei dv”. Haida, de!

Patru: „O sa raspund la atacuri doar daca sunt relevante pentru electorat”. Pai ce e relevant pentru electorat? Ca duci o viata linistita, fara scandaluri si fara aventuri? Ori ca ai o amanta, datorii la banci sau faci accidente de circulatie? Cine va fi interesat de raspunsuri fara haz si fara contraatacuri eficiente?

Dom’ Crin Antonescu, v-ati facut baiat mare, nu mai sunteti „Mireille Mathieu” de la ministerul Sportului, sunteti ditamai vicepresedintele unui partid harsit in batalii cu adversari si aliati politici. Pai asa vreti dvs sa castigati colegiul uninominal? Reveniti-va in fire si schimbati nitel macazul. Ceva in genul: N-am nimic cu adversarii mei, dar din principiu nu pot sa-i sufar, pentru ca sunt niste prosti si niste incompetenti. De asta vreau sa nu-i votati, ca sa nu va pacaliti, si sa ma votati pe mine, ca sunt mai bun decat ei toti, luati la un loc. Am sa duc o campanie activa si am sa-i demasc pentru toate potlogariile pe care le-au facut, iar daca vor indrazni sa se ia de mine vor primi cat nu vor putea sa duca, va promit!

Ăsta e mesajul, dle Crin, nu bazaconiile pe care le-ati insirat dv. la lansarea canditaturii. De parca vroiati sa va aleaga in Consiliul Patriarhiei, nu in Parlamentul Romaniei.