Punctul pe Y / sâmbătă 18 octombrie 2008 Nr: 2340

Piturca la Parchet

Senzatie mare, joi seara, pe aeroportul Otopeni: printre cei veniti sa-l intampine pe selectionerul nationalei de fotbal, reintors din Austria, unde urmarise un meci intre doua dintre viitoarele noastre adversare, s-au numarat si doi procurori de la Parchetul DNA, insotiti de cativa politisti. Misiunea acestora era sa-l duca pe Piturca la Parchet pentru audieri.

Lumea fotbalului a sarit ca arsa: cum dom’le, ca pe ultimul borfas, sa-l ia pe sus! Asa ceva nu se poate! Piturca nu e un fitecine, e un simbol, un om care a adus glorie patriei si culorilor drapelului! Cei mai vehementi au fost cativa dintre “oamenii de fotbal” care se mai simt cu musca pe caciula, fiind si ei chemati sa dea cu subsemnatul pentru transferuri facute in maniera haiduceasca.

Daca nu stii despre ce e vorba, te poti intreba si tu, simplu cetatean: dar ce-a facut, frate? A dat cuiva in cap, de-l luara pe sus si-l dusera la bulau? Realitatea este ca Piturca n-a dat nimanui in cap, dar nici nu a catadixit sa raspunda chemarilor Parchetului. O data, de doua ori, de trei ori. Or legea spune ca daca nu te prezinti de buna voie la audieri, vine politia si te aduce pe sus. Cam asta s-a intamplat cu Piturca. Si e bine ca s-a intamplat asa. Odata pentru ca procurorii si-au mai invins retinerile si din timiditatea cu care abordau numele sonore ale “mogulilor” fotbalului, ale “finantatorilor” fara de care principala distractie a natiei s-ar duce de rapa. Si a doua oara pentru ca trebuie sa se reinstaureze autoritatea statului. Romania a cam devenit, in ultima vreme, locul unde cei cu bani si cu relatii dau cu tifla justitiei si, in general, autoritatilor. Motivul pentru care se intampla acest lucru este ca respectivele autoritati si-au cam pierdut autoritatea, din cauza modului lipsit de profesionalism si de responsabilitate in care si-o exerseaza. Ăsta e motivul pentru care golanii se imbrancesc si se injura in parte cu politistii - pentru ca se stie ca acestia nu sunt usa de biserica. Ăsta este motivul pentru care Gigi Becali se lauda peste tot ca el nu are traba cu Parchetul si ca le va da procurorilor peste nas daca vor indrazni sa-i puna intrebari. Semne bune anul are: dupa Piturca, s-ar putea sa urmeze Becali, mai ales ca amandoi joaca in aceeasi piesa - valiza cu bani destinata “stimularii” competitorilor Stelei la titlu. Episod tulbure, pe care Parchetul are datoria sa-l limpezeasca. Iar acest lucru nu este posibil fara declaratiile lui Piturca si ale lui Becali.

Repet: nu m-a revoltat saltarea lui Piturca de la aeroport. Pentru ca este un cetatean ca oricare altul, cu aceleasi drepturi si indatoriri. Inclusiv aceea de a se prezenta la Parchet cand e chemat. Si n-am sa ma revolt nici cand sau daca procurorii il vor inhata si pe magnatul din Pipera, la poarta Palatului, si-l vor duce pachet la DNA sa raspunda politicos si cu argumente la intrebarile pe care sunt sigur ca procurorii nu vor sa i le puna doar din curiozitate.