Punctul pe Y / joi 16 octombrie 2008 Nr: 2338

Bani pentru profesori - de la "categoriile favorizate"!

Hotarat lucru, premierul Tariceanu este un om cu care nu se poate glumi. Nu poate nici presedintele, dar nici subalternii sai. Cum a aflat, de pilda, ca sefii de Agentii se lafaie in lefuri fata de care a sa, personala, apare drept un mizilic, a dat dispozitie ca urgent sa se reglementeze situatia si sa-i aduca cu picioarele pe pamant: adica la nivelul lefurilor secretarilor de stat. Ceea ce pentru unii inseamna o injumatatire a veniturilor. Dar, ca sa nu creada cineva ca e complet lipsit de inima, premierul le-a permis sa faca parte dintr-un singur consiliu de administratie. Restrictia nu se adreseaza si altor persoane din bogata colectie de functionari guvernamentali care pot sa faca parte linistiti, si pe mai departe, din doua sau mai multe consilii de administratie. Si probabil, nici fina premierului, doamna Lulache, de la Fondul „Proprietatea”, care si-a facut o leafa de 25.000 euro, un fleac fata de cea a italianului care, nu se stie cum, e un fel de presedinte pe acolo, cu 80.000 euro.

Uite, deci, cum usor-usor incep sa se gaseasca banii cu care s-ar putea mari lefurile dascalilor. Un post de televiziune facea zilele trecute, un calcul deosebit de sugestiv al lefurilor exorbitante pe care le incaseaza droaia de functionari de la AVAS, institutie contra naturii, pentru ca nu prea mai are ce sa privatizeze, fiind nevoita sa-si inventeze un fals obiect de activitate. Daca premierul ar reusi sa gaseasca si un criteriu mai putin neclar decat acela al „indeplinirii parametrilor de performanta”- pentru sefii de Regii si intreprinderi de stat protejate de contractul colectiv de munca - ar mai face rost de bani pentru a mari si salariile altor categorii defavorizate. Pentru ca acum, „criteriile de performanta” si le propun managerii insisi, in asa fel incat sa poata fi atinse cu usurinta si sa incaseze cele 12 salarii drept bonus. Si ar mai trebui sa faca premierul ceva: sa taie ombilicul asta vicios care cointereseaza consiliile de administratie sa mareasca leafa directorilor in propriul beneficiu al membrilor, care incaseaza automat 20%.

Si uite cum, din aproape in aproape, se gasesc banii pe care zice Guvernul ca nu-i are, dar pe care de fapt ii indeasa in buzunarele profitorilor de lux ai sistemului.