Punctul pe Y / marşi 07 octombrie 2008 Nr: 2330

Bancorexul american

La noi a fost la fel. Mai intai, fosta Banca Romana de Comert Exterior a inceput sa-si arate muschii, deruland preferential creditele pentru achizitiile de petrol si gaze. A devenit in scurt timp cea mai importanta banca romaneasca si a inceput sa joace ca atare dand credite - dovedite abia apoi neperformante - la tot „cartierul”. Pe urma au inceput sa apara fisurile, stimulate de actiuni-spectacol (mai tineti minte cum il inghesuiau politistii pe voluminosul - pe atunci - Razvan Temesan intr-o Dacie?) si finalizat apoi cu masura extrema a desfiintarii bancii.

Creditele performante si reteaua le-a luat BCR-ul iar pe cele neperformante AVAS-ul, sau cum se numea atunci. Concluzia: clientii grasi ai bancii au ramas cu banii, pe care n-au mai avut (!!) cum sa-i returneze, iar noi am contribuit la actul generos al statului cu o suma luata, practic din buzunarele fiecaruia. S-a chemat ca am salvat sistemul bancar. I-am salvat, de fapt, pe cei care l-au devalizat. Si pe cei care ar fi trebuit sa raspunda pentru aceste devalizari.

Venit in vizita in Romania, prin 1997, Bill Clinton l-a intrebat pe Constantinescu despre Bancorex. Vezi bine, cam stia despre ce e vorba. Chestia asta maduce cu gandul la o situatie - posibila - in care, aflat in vizita la Casa Alba, Traian Basescu l-ar intreba pe Bush: ce se mai aude cu Lehman Brothers? Dar cu Freddie Mac si Fanny Mae? Sau cu...

Pastrand proportiile, ce s-a intamplat la noi cu 10-12 ani in urma n-a fost altceva decat o prefata, la scara, cu ce se intampla acum in State. Unde statul, nabab cum e, nu pregeta sa salveze sistemul financiar pe seama contribuabilului. Pe care Bush nu l-a mai intrebat daca e dispus sa scoata din cont (daca-l mai are!) vreo 2000 de dolari ca sa-i salveze pe presedintii si pe directorii generali ai celor mai mari si mai arogante banci. Si, la fel ca la noi, vom vedea cum, in numele salvarii nationale, vinovatii pentru situatia prezenta vor fi bine mersi pe la vilele lor, cu yachturile lor si cu conturile lor burdusite deincentive pentru performanta de a fi reusit sa dea credite nerambursabile si cainilor - cum plastic se exprima un brocker roman de pe Wall Street.