Punctul pe Y / miercuri 01 octombrie 2008 Nr: 2326

Žoparlanul 4x4

Intamplarea a facut ca zilele trecute televiziunea publica sa inregistreze si sa difuzeze niste secvente care ilustreaza in mod stralucit situatia actuala a civilizatiei rutiere: o disputa inegala intre numerosii toparlani - imbogatiti peste noapte care, la volanul SUV-urilor lor (cu cat mai mari, cu atat mai important toparlanul) cred ca drumul le apartine, privindu-i pe ceilalti ca pe niste toleranti - si o politie tot mai timorata si mai sfioasa in fata agresiunii fara limite a mitocaniei.

O topirlanca aflata la volanul unui 4X4 parcheaza pe spatiul verde, pentru ca masina ei are dreptul sa parcheze unde vrea. Politistii - vreo 3-4 - chemati sa constate iregularitatea si abuzul, nu stiu cum sa fie mai politicosi si mai putin indrazneti si ii cer cu sfiala actele. Žopirlanca ii priveste de sus, necatadixind sa raspunda si pleaca in tromba, mai sa-i calce. Dezmeticiti in ultimul moment, politistii pleaca in urmarirea ei, reusesc s-o opreasca si o duc la sectie. Acolo asistam la o alta proba de superpolitete si de timiditate, finalizata cu o amenda modica pentru comportament abuziv aplicata taparlancei care pleaca cu capul sus, amenintand printre dinti: „lasa ca o sa vedeti voi!”. Adica, incerc eu sa traduc, o sa vedeti ce va face barbatu-meu si cum o sa va dea afara el! Pentru ca toparlanul e cel cu banii si cu puterea si probabil ca tot el a invatat-o sa nu stea de vorba cu tablagiii, ca-i are el in buzunar pe sefi.

Este un sindrom absolut straniu: oameni, alminteri in banca lor si cu bun simt, in momentul in care urca (la propriu, ca masinile astea sunt si inalte si domina peisajul) la volanul unei masini care depaseste 25-30.000 de euro, devin dintr-o data alti oameni. Considera ca au prioritate in orice situatie, ca e umilitor pentru ei sa stea la coada si sa n-o depaseasca pe contrasens, sa mearga cu viteza legala si sa raspunda la semnalele agentilor de circulatie. Žoparlanul se transforma intr-un soi de superman care, atata timp cat e la volan, devine mai inteligent, mai frumos, mai puternic si mai de neatins decat cei din jurul sau. Masina este pasaportul sau pentru celebritate si pentru... imunitate. Acolo, sus, este de neatins.

Si mai straniu este ca brava noastra politie rutiera pare definitiv marcata de acest fenomen: agentul de circulatie, ferm si necrutator cu abaterile celor din Dacii sau din alte masini comune, devine deodata neputincios in fata toparlanilor. Mandria si orgoliul lor dispar brusc in fata arogantei si mitocaniei toparlanului, pe care mai au putin si-l venereaza, li se pune brusc o ceata pe ochi cand acesta forteaza prioritatea sau stopul, sau cand demareaza in tromba pe langa coloana oprita la stop. Coboara privirile in pamant cand toparlanul ii ameninta: lasa ca vorbesc eu cu sefii tai sa te dea afara si sa te trimita inapoi la tara (culmea e ca, uneori, toparlanul chiar o face!). Pentru ca imediat ce toparlanul il lasa cu privirile-n soare, sa-i revina brusc autoritatea si sa-l fluiere amenintator pe nefericitul din Tico care era cat pe ce sa-i taie calea, avand prioritate, toparlanului. Punand, desigur, traficul in pericol!