Punctul pe Y / sâmbătă 13 septembrie 2008 Nr: 2311

Mesajul lui Piti

Chestia asta cu trisatul la Cazinou cade in cel mai prost moment pentru antrenorul echipei nationale de fotbal: acela in care echipa merge prost si risca sa se impotmoleasca din startul campaniei de calificare.

Relatia lui Piturca cu jocurile de noroc este una de notorietate. Inca din tinerete a facut cunostinta cu puscaria comunista, in urma unor partide „ilegale” de barbut, joc foarte popular intr-o anumita zona a societatii din care s-au extras cateva dintre figurile ilustre ale fotbalului de azi. Talentul in manevrarea mingii cu piciorul l-a salvat pe Piturca de la alte oportunitati de acest fel, oferindu-i chiar un soi de imunitate care, iata, dureaza si astazi.

Faptul ca este un impatimit al jocurilor de noroc nu mi se pare a fi o chestiune care sa-l condamne. Unii sunt dependenti de tigari, altii de femei, nu putini de bani. Piturca e dependent de risc si de senzatiile tari ale ceea ce poate sa insemne „totul sau nimic”. Poate fi trecuta, in ultima instanta aceasta dependenta, la capitolul „hobby”, cu ghilimelele de rigoare.
Problema lui e alta: episodul dezvaluit deunazi, legat de faptul ca a trisat la Cazinou nu mai tine de slabiciune, de viciu. Ține de caracter. Piturca este, deci, o persoana care incalca voluntar regulile. Care se situeaza, de buna voie si nesilit de nimeni, dincolo de linia care separa oamenii corecti de cei necinstiti.
Daca a facut-o, la Palas, acum sase ani, este aproape imposibil sa nu o mai fi facut si altadata. Mi-e greu sa cred ca prima oara cand a incercat, a si fost prins.
Dealtfel, el a trisat cateva zile la rand pana cand supraveghetorii s-au dumirit si l-au dat in vileag. I-au luat banii castigati in ziua respectiva - vreo 40000 de dolari - si i-au interzis sa mai intre, timp de sase luni, in Cazinou. Cele sase luni au trecut insa de mult si Piturca este in continuare unul de-al casei prin aceste localuri. Ceea ce inseamna ca nici nu a tras vreun invatamant din ceea ce i s-a intamplat, in afara de acela ca trebuie sa fie mai atent. Piturca este, deci, un hot cu calificare. Nu trisa singur. Avea o intrega echipa care-l ajuta. De ce au fost atat de blanzi responsabilii Cazinoului? Pentru ca au si ei mustele lor pe caciula. Hot la hot nu-si scoate ochii.

Straniu este ca episodul a ramas secret vreme de sase ani. De ce-a iesit abia acum la iveala, e greu de spus.
Este insa evident un lucru: ca lumea fotbalului este atinsa grav de aceasta plaga. Gigi Becali are toata admiratia fata de Piturca. Cu sinceritatea care-l caracterizeaza, el spune: al dracu’ Piturca, ce curaj a avut! Eu n-as fi putut! - adauga cu regret finantatorul Stelei. Este lumea fotbalului de azi. O lume de pokeristi, de trisori, de aranjori. Cand cei din varf sunt cum sunt, de unde sa scoti alte modele pentru cei care vin? Modelul lor aliniaza o intreaga generatie care le va lua locul si va duce mai departe mesajul de hotie si incorectitudine ce sufoca un sport atat de popular.