Punctul pe Y / luni 18 august 2008 Nr: 2289

Votul din parlament: o imunitate scump platita

Teoretic, nimeni n-ar putea sa reproseze ceva: democratia implica majoritatea. Careia minoritatea trebuie sa i se supuna. Or, majoritatea parlamentara a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Adrian Nastase si Miron Mitrea. Indiferent de natura acestui vot - colegialitate exacerbata, teama fata de propria lor siguranta - este evident ca un anumit procent din reactie se datoreaza presiunilor exercitate direct de presedintele Basescu, a carui rivalitate cu cei doi este notorie. Deci, mai degraba un vot anti-Basescu, decat pro-Nastase & Mitrea.

Votul asta ne baga, insa, intr-o mare complicatie. Interpretarea majora care i se va da la Bruxelles si prin alte capitale europene este ca la Bucuresti coruptia beneficiaza de protectie parlamentara. Eroul episodului va deveni Basescu, perceput ca singur in lupta cu cei nu se mai stie cati ticalositi. Pentru ca Europa va refuza sa inteleaga adevarata natura a acestui conflict. Care este una de esenta politica si nu juridica. Au existat suficiente motive de suspiciune la adresa faptului ca in decursul mandatului lor cei doi demnitari au comis si unele fapte mai putin onorabile. Totul s-a bazat insa pe presupuneri si zvonuri, nu pe probe concrete. Pe baza acestor presupuneri, Comisia Europeana a lansat sloganul „pestilor mari” care ar trebui sa cada in navodul anticoruptiei. Justitia romana s-a dovedit insa capabila sa actioneze cu navoade corespunzatoare. In afara de ceva plevusca, n-a reusit sa captureze mare lucru. Si atunci a incercat sa suplineasca tehnica traditionala. Nimeni nu spune ca actele de coruptie sunt usor de dovedit. Pentru a o combate insa e nevoie de o institutie capabila de acest lucru. De profesionisti. Or PNA-ul, si mai apoi DNA-ul a lucrat cu ce-au avut la indemana. Cu meseriasi. Iar acestia n-au reusit sa mearga mai departe de niste biete termopane. Si au produs dosare cu sanse mari de a li se intoarce de la instanta.

Peste asta, insistenta cu care presedintele Basescu a incercat sa dirijeze Justitia - chiar daca scopul putea fi interpretat ca unul just - a permis ca intregul esafodaj sa fie deturnat, de la actul de justitie la rafuiala politica. Iar Nastase si Mitrea au profitat din plin de aceasta turnura.

Votul parlamentarilor, cum spuneam, va crea probleme Romaniei. Si, implicit, celor pe care cei ce au votat impotriva, au incercat sa-i protejeze in acest fel. Daca Nastase va profita, in final, de acest vot, va pierde sansa de a-si putea demonstra eventuala nevinovatie, ramanand cu stampila de corupt, chiar daca nedovedit, altfel decat pe calea fireasca. Iar asta ii va afecta nu doar cariera politica.