Punctul pe Y / sâmbătă 14 iunie 2008 Nr: 2235

Linia dreapta

Mai este o zi si tabloul alegerilor locale va deveni unul complet. Avem lista consiliilor judetene ai caror sefi au fost alesi, uninominal, din primul tur. Au mai ramas cateva orase mari si, evident, Capitala, cu primari restanti.

Spre deosebire de celelalte functii de primar, care au in primul rand, un caracter - sa-i zic „gospodaresc”, cea de primar general ramane una primordial politica. Aceasta este trambulina spre functii de conducere importante in guvern si in structurile politice. Cam asa s-a prefigurat ea in ultimii ani. Dupa un Halaicu, repudiat de propria sa formatiune, a urmat Ciorbea, pe care, dupa doar vreo sase luni, Conventia Democrata l-a uns premier, nevand ceva mai reprezentativ la indemana in momentul respectiv. Ca a fost o decizie eronata si ca, dupa aceea, aceeasi Conventie n-a mai stiut cum sa scape de el, e alta poveste. A urmat „interludiul Lis”, generat de „defectiunea Ciorbea”, trecut si acesta in anonimat cu viteza cu care a trecut si Halaicu, pentru a veni „momentul Basescu”. Fostul ministru al Transporturilor, carcotas si zurbagiu, prilej de nesfarsite conflicte in sanul unei coalitii cam contra naturii (contra PDSR, in orice caz) a aparut ca o solutie de ultim moment, pentru un partid aflat in deriva. Succesul sau din 2000 ramane unul greu de explicat cu mijloacele logicii (ca si succesul de la prezidentialele din 2004), desi Basescu va ramane un model de cariera politica expansiva: functia de primar general i-a pus apoi, pe tava, pe cele de sef de partid si, in final, pe cea de presedinte.

Ce se va intampla de data aceasta? Va fi mandatul de la Bucuresti unul castigator pe toata linia, pentru Oprescu si pentru Blaga? Doctorul se afla pentru a treia oara in pole-position. Prima oara l-a surclasat Basescu, a doua oara insignifiantul Lis. Va avea resurse „independentul” Oprescu sa suporta si un al treilea esec? Nu stiu cat de bun primar va fi (probabil ca Blaga este dotat cu calitati superioare din punctul de vedere al pragmatismului si spiritului gospodaresc). Stiu insa ca se va afla intr-o situatie foarte asemanatoare celei in care se afla acum guvernul Tariceanu: aceea de a supravietui cu sprijinul unei coalitii anti-Basescu. Sau, mai degraba, anti PDL. O formula subreda dar care poate rezista in timp, dupa cum se vede. Blaga, la randul lui, are nevoie de acesata pozitie pentru a-si consolida statutul in partid. El este, probabil, singurul lider democrat care i se poate opune lui Basescu si care i-ar putea cenzura acestuia actiunile care intaresc fenomenul de izolare al partidului, un fenomen neproductiv atata timp cat nimeni nu mai poate spera intr-o majoritate simpla.

Duminica seara vom afla (aproape) toate raspunsurile. Si vom putea spune: habemus papa! Un papa incolor (deocamdata), sau unul portocaliu...