Punctul pe Y / Monday 12 May 2008 Nr: 2215

Tichia de margaritar a lui Ghetea

Lasat de izbeliste 18 ani, doar-doar si-o da obstescul sfarsit sa puna „ai nostri” mana pe el, pe un pumn de dolari, batranul CEC trebuie sa se trezeasca la viata: au decis actionarii majoritari - ministerul Finantelor, recte Guvernul Romaniei.

Noua politica a fost determinata de esecul privatizarii cu un investitor strategic strain. Acesta n-a aparut. Ori pretul trambitau imprudent de Vladescu a fost considerat nerealist, ori piata bancara s-a saturat. Ramasa nemaritata, cea mai veche banca a fost data pe mana unui amic de-al premierului sa faca acesta ce-o putea cu ea. Si dupa scremete de multe luni de zile, dl Ghetea si-a trambitat intentiile: banca trebuie re-branduita! Cu un fleac de 6 milioane de euro i se va crea o noua imagine. Cum? Impartind banii astia pe la partenerii din mass-media!

Intrebarea pe care mi-o pun e urmatoarea: chiar avea nevoie CEC-ul de rebranduirea asta? Exista putine branduri romanesti cu vechimea si autenticitatea CEC-ului. In timp, el ajunsese sinonim cu economisirea si cu siguranta economiilor. A fost necesar mai bine de un secol si jumatate pentru asta. Pana in 1989 a fost singura banca ce se ocupa de economiile populatiei, pe care le si garanta. Cu tot declinul sau in fata ofensivei sistemului bancar privat, CEC-ul si-a pastrat autoritatea prin faptul ca macar nu a dat tunurile pe care le-au dat multe dintre bancile deja disparute. Nici macar experimentul FMI nu a reusit sa-i deturneze imaginea astfel incat sa aibe nevoie de vreo noua fatada. Asa ca ma intreb, pe buna dreptate, daca nu cumva dl Ghetea e nitel luat de val in demersul sau de resuscitare. Poate ca cele 6 milioane de euro erau mai potrivite sa fie cheltuite pe dotarea unitatilor din zonele rurale, unde CEC-ul domneste inca fara concurenta, si unde fondurile europene vor deschide un important front de lucru. Ce sa mai faca rebranduirea? Sa ne explice faptul ca CEC-ul este o banca si nu o Casa de Economii? Sau ca depunerile nu mai sunt garantate de stat?

Dupa umila mea parere, cea mai buna rebranduire se poate face prin servicii. Sa se ocupe serios dl Ghetea si prietenii sai de cresterea calitatatii serviciilor, de imbunatatirea atmosferei si lucrul cu cetateanul, de gasirea celor mai potrivite raspunsuri pentru nevoile omului care trebuie sa stabileasca o relatie amiabila cu banca si atunci va castiga cu siguranta si pe termen lung cele 6 procente din piata la care aspira.