Punctul pe Y / marți 20 decembrie 2005 Nr: 1758

Gogoasa anului: cel mai bun guvern!

Fara indoiala ca presedintele Traian Basescu s-a lasat cuprins de euforia calificarii fetelor noastre in finala CM de handbal de la Sankt Petersburg atunci cand la reuniunea de analiza a activitatii desfasurate timp de un an de Alianta DA a exclamat ca ''actualul Executiv este cel mai bun dintre cele care au functionat dupa Revolutie!''
Data fiind natura analizei, probabil ca dl Basescu a vrut sa spuna ca guvernul Tariceanu este cel mai bun de cand Alianta a ajuns la putere, lucru care nu poate fi combatut nici de cel mai rauvoitor adversar. Adica acelasi guvern facut in pripa la sfarsitul lui decembrie pentru a fi dat jos si a se ajunge la alegeri anticipate, guvern in care au fost plasati, in general, oameni de mana a doua si a treia, de care Puterea se putea dispensa cu usurinta. Iar etalonul pentru acea alcatuire va ramane doamna sau domnisoara Parvulescu, pe care insusi presedintele a propus-o pentru cel mai delicat portofoliu - cel al Integrarii Europene si care a demonstrat ca habar n-avea cu ce se mananca integrarea.
Ideea unui bilant al guvernarii facut de Alianta in conditiile in care aceasta n-a fost sigura la guvernare este din capul locului hazardata si menita sa ramana la stadiul declaratiilor politice electorale. Pentru ca nici un fel de argument concret nu a fost adus in discutie, in timp ce avatarurile buimace ale unei guvernari fara azimut au facut deliciul unei prese masochiste.
Sa spui - dupa ce un an de zile ai tras in guvern (mai exact, in aripa sa liberala) din toate pozitiile - ca cel pe care l-ai facut sau ai incercat sistematic sa-l discreditezi - este cel mai bun, este o dovada peremptorie de demagogie asumata cu toata seninatatea si in dispretul bunului simt comun. Cum insa presedintele Basescu nu numai ca nu a incercat, dar nici nu a dorit sa se desprinda de eticheta electorala pentru ca, eventual, sa fie un presedinte al tuturor romanilor, demersul sau poate fi acceptat ca atatea alte afirmatii sau optiuni lipsite de sens si de logica, care au alcatuit, pe potriva si cel mai bun program de guvernare.