Punctul pe Y / marți 29 noiembrie 2005 Nr: 1740

Guvernul din umbra

Englezii sunt cei care au inventat ''guvernul din umbra'' - cel care administreaza in paralel situatia fiind gata sa intervina daca evenimentele o cer. In sistemul lor bi-partid, le-a fost mai simplu decat altora sa faca acest lucru. Pentru noi, de pilda, pare sa fie destul de complicat, de vreme ce la 11 luni de la intrarea in Opozitie PSD nu a reusit inca sa-si structureze formula, desi posibilitati de a intra in joc au fost, mai ales pe fondul ideii fixe a dlui Basescu legate de alegerile anticipate.

Desi am experimentat - de doua ori!- alternanta la putere, n-am reusit inca sa experimentam guvernul-fantoma. N-a reusit nici actuala Putere, cand era in Opozitie, sub forma Aliantei D.A. Are macar scuza ca la vremea respectiva nici nu le trecea prin cap domnilor Stolojan si Basescu ca va pica o asemenea pleasca pe capul lor. Neavand nimic pregatit, au fost nevoiti sa incropeasca o formula care s-a dovedit din capul locului nefunctionala (amintiti-va doar de domnisoara Parvulescu, cea care ar fi trebuit sa devina ministru al Integrarii). Cu toate schimbarile si remanierile, guvernul e si acum cam schiop si lipsa sa de performanta este strans legata de modul in care a pornit la drum.

PSD-ul si-a propus din capul locului sa nu repete aceasta greseala. Retras strategic in linia a doua la ultimele alegeri, Adrian Nastase parea ca-si rezerva un viitor statut de premier, functia sa de presedinte executiv avand in vedere tocmai formarea si administrarea unui guvern din umbra. Au fost definite departamentele respective, au avut loc si cateva reuniuni, intre care ultima a beneficiat de prezenta intempestiva, gen Basescu, a presedintelui Geoana, dar numirea unor titulari, chiar asa, provizoriu, intarzie. In absenta unor explicatii formale, am putea banui doua: prima, ca partidul nu vrea sa expuna niste oameni tirului adversarului si mass-media, care i-ar lua la cercetat; a doua - ca nu exista un consens la nivelul ''conducerii colegiale'', in legatura cu aceasta formula, care ar genera o competitie destabilizatoare in sanul partidului.

Oricum, situatia nu e de natura sa faca viata PSD-ului mai usoara, in conditiile in care nu are autoritatea sa opuna Puterii o formula credibila de guvern cu care sa abordeze mai optimist posibilele alegeri anticipate, indiferent cand vor fi ele. Partidul are, deocamdata, o problema mult mai grava: aceea a conducerii la varf si a relatiilor dintre cei trei ''colegi'' si factiunile pe care le reprezinta acestia.