Punctul pe Y / luni 28 noiembrie 2005 Nr: 1739

Scaparea lucrurilor de sub control

Pe cand era ministru al Transporturilor si omul dur al PD-ului in alianta de atunci cu Conventia Democratica, Traian Basescu a fost nu surprins, ci de-a dreptul revoltat de arestarea unui demnitar, membru al partidului sau, fara ca cineva din conducere sa fi fost informat. ‚Lucrurile ne-au scapat de sub control’ - a afirmat el atunci exprimandu-si temerea ca daca lucrurile vor continua in acest mod ‚maine ne iau si un ministru’.
Astazi, cand a dezaprobat ferm tentativa premierului de a se informa in legatura cu ‚cazul Patriciu’, Traian Basescu isi gaseste scuze in faptul ca nu a intervenit direct in favoarea celui arestat. Ceea ce n-a facut nici Tariceanu. Dar nu despre asta este vorba.
Sunt gata sa accept ideea ca oamenii se schimba si ca ideile lor evolueaza, ca sunt apti sa castige in profunzimea asumarii principiilor democratice.
Probabil ca la momentul ‚97, cand s-a petrecut episodul evocat de Mugur Ciuvica, preponderenta in ideologia lui Traian Basescu era mentalitatea totalitara a capitanului de vas, care trebuie sa stie tot ce misca la bord. Producerea unui eveniment de gravitatea celui evocat era un lucru greu de acceptat, daca nu chiar inacceptabil.
Opt ani mai tarziu, Traian Basescu pare sa fie alt om. Nu concepe ca cineva din echipaj, indiferent de grad si de functie, sa-si aroge prerogative pe care doar el le poate avea. Ca presedinte si luptator anticoruptie, Traian Basescu are dreptul sa-l sune la orice ora pe Ilie Botos si sa-l intrebe ce a facut sau ce va face cu Patriciu, sau cu vreun altul dintre cei luati la ochi de Parchet. Pentru ca acum fostul capitan de vapor e capitan de tara. Tariceanu este cel mult sef de echipaj, iar Patriciu - unul de la cazane care n-a numarat prea bine lopetile aruncate in focar, folosind ‚surplusul’ pentru a avea acces la damele din port.
Ceea ce i se parea monstruos in 1997 - scaparea lucrurilor de sub control - i se pare azi de netolerat. Nimeni nu e mai presus de lege, tine sa ne asigure presedintele, fiind, probabil, de acord inclusiv cu ‚luarea’ vreunui ministru. Dar cu o conditie: acesta sa nu fie democrat...