Punctul pe Y / joi 27 octombrie 2005 Nr: 1714

Cum ne flutura dl Flutur clauza de salvgardare prin fata ochilor?

Scuza pe care a gasit-o, imediat dupa ce au fost facute cunoscute concluziile raportului de tara, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur este demna de elevul Bula: si la altii a fost la fel si n-a murit nimeni. Adica, explica doct ministrul gainilor ucise cu sange rece, si polonezii erau, cu sase luni inainte de aderare, in aceeasi situatie si asta nu i-a impiedicat sa intre in Uniune la termen.
Sincer sa fiu, ma asteptam la ceva mai inteligent din partea unei persoane care umple ecranele televizoarelor mai ceva decat sefii sai directi - premierul si presedintele - dar care nu gaseste ceva mai bun de facut decat sa arunce gainile sale moarte, in numar de vreo sase, in ograda nationala. Pentru ca nu mai putin de sase reprosuri severe are Comisia Europeana la adresa politicii agricole de care se ocupa, mai mult din vorbe decat din fapte, ultrademagogul nostru ministru. Pe langa harababura din sistemul sanitar-veterinar, care n-a reusit sa finalizeze identificarea animalelor, sa rezolve procedurile de frontiera, sa faca verificarile de pe piata interna, sa aplice corect procedurile de colectare a cadavrelor si de control al bolilor endemice si sa clarifice situatia din societatile de procesare, europenii ne reproseaza si lucruri care tin de o birocratie elementara: intarzieri in infiintarea Agentiei de Plati si Impozite si in implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control.
Daca pe romani pare ceva mai greu sa-i obisnuiesti cu igiena - problema centrala a pachetului sanitar - nu prea inteleg de ce n-a reusit dl ministru sa le dea branci functionarilor sai ca sa se puna pe roate cele doua institutii care, Slava Domnului, necesitau in primul rand personal, oferind sinecuri grase pentru apropiatii conducerii.
Raportul de tara scoate la iveala un adevar pe care unii l-au crezut mai greu de identificat: ca Europa nu mai e dispusa sa ne creada pe cuvant. Ca vorbele nu rezolva faptele. In timp ce o institutie precum Consiliul Concurentei a actionat cu seriozitate si cu temeinicie, recuperand intarzierile, la ministerul Agriculturii s-au dat interviuri, s-au angajat consilieri-tarani, s-a dat la coasa si s-a muls vaca cu alai de reporteri, dar nu s-a facut ce trebuie. Mult prea ocupat de politica din organizatii si de promovarea propriei persoane, ministrul Flutur agata acum in balanta integrarii cele mai grele pietroaie care ne-ar putea periclita aderarea la termenul convenit.
Este consecinta de asteptat a politicianismului ieftin pentru care titularul de la Agricultura tinde sa devina un etalon.